Obchodníci s elektřinou okrádali jihomoravské seniory

Brno - Místo výhodné elektřiny zůstaly jihomoravským seniorům jen oči pro pláč. Dva dealeři elektrické energie během nabídky svých služeb okrádali důvěřivé důchodce. Za čtvrt roku jich stihli okrást hned devět, senioři přišli o cennosti i peníze v hodnotě 120 tisíc korun.

Devítka okradených seniorů si dealery pustila do bytu. Ti jim kromě výhodných smluv s jejich energetickou společností nabízeli i kontrolu spotřebičů. Pod záminkou odpisu se vypravili na kontrolu elektroměru. Důchodci ve věku od 77 do 92 let jim důvěřovali. „Jednalo se o skutečné prodejce energií,“ upozornil policista Jaromír Novotný, vedoucí Územního odboru Brno-venkov.

Když dvojice odlákala jejich pozornost, začali hledali i v jejich šatních skříních. Údajně pátrali po fakturách. Místo toho ale odcházeli s celoživotními úsporami. Dvojice řádila na Vyškovsku, Blanensku i Brněnsku. Pouze jediné důchodkyni se podařilo krádež odhalit ještě před jejich odchodem. Východ uzamčela s tím, že je nenechá odejít, dokud jí peníze nevrátí.

„Došlo k odcizení obálky s finanční hotovostí, kterého si ještě před odchodem obou pachatelů všimla. Dá se říct, že prokázala statečnost, když dům zamkla a z pachatelů tyto peníze dostala zpět,“ připustil Novotný.

Past sklapla až díky telefonátu starosty obce Bohdalice-Pavlovice na Vyškovsku. Ten mužům zákona nahlásil podezřelé lidi v obci. Dvojici mužů ve věku 18 a 29 let může soud poslat až na pět let do vězení. Policisté ale předpokládají, že se jim přihlásí ještě další lidé, které nepoctiví obchodníci okradli.