Policie provádí razie v growshopech

Moravskoslezský kraj – Policie už od pondělka provádí razie v growshopech po celé republice. U majitelů těchto legálních obchodů, kde lze koupit i potřeby pro pěstování marihuany, prošetřují policisté ve více než padesáti případech podezření z šíření toxikomanie. V Moravskoslezském kraji už policie obvinila 9 lidí.

Po dvou dnech otevřel znovu svůj obchod s potřebami pro pěstování a růst rostlin Vítězslav Oleják. Regály ale zejí prázdnotou. „Chybí hnojiva pro růst, substráty pro růst, elektrokabeláž, spínače, filtry,“ vypočítává zodpovědný vedoucí TopGrowShopu v Ostravě Vítězslav Oleják.

Podle loňského verdiktu Nejvyššího soudu nesmí growshopy prodávat potřeby zároveň pro pěstování, zpracování a užívání rostlin. V případě marihuany jde tedy o semínka, odborné prospekty, hlínu nebo hnojiva. „Podařilo se zajistit šest pěstíren marihuany spolu s cca 300 rostlinami a asi1 kgsušené marihuany,“ uvádí náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Radim Wita.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Zátahy na growshopy provádí policie po celé republice. A zdaleka nekončí. „Bylo zadrženo devatenáct osob, proti devíti bylo zahájeno trestní stíhání pro trestný čin šíření toxikomanie,“ oznamuje Radim Wita. Policejní akce se neobejde bez odezvy. Přesně za týden, ve středu, chtějí odpůrci zátahu demonstrovat na Masarykově náměstí v Ostravě. Organizátoři počítají s účastí až tisíce lidí. „Demonstrace budou pokračovat v Havličkově Brodě, Plzni, Praze, České Třebové a Českých Budějovicích. Myslím si, že to bude celorepubliková akce,“ dodává prodejce ostravského TopGrowShopu Lukáš Čvanda.

Razie policisté zdůvodňují i tím, že od roku 2007 přibývá v České republice vnitřních pěstíren konopí. Jen loni zajistila policie rekordních563 kilogramů marihuany a odhalila 199 pěstíren.