Známe divadla v New Yorku. Ale co se děje v Českém Těšíně?

Český Těšín - Na jedno místo se již potřinácté sjely divadelní soubory z Česka, Polska i Slovenska. V Českém Těšíně právě probíhá tradiční Festival divadel Moravy a Slezska. Během pěti dnů nabídne dvanáct představení. Dnes večer uvede ostravský soubor Arena hru Ruská zavařenina od současné ruské spisovatelky a disidentky Ludmily Ulické.

„Idea je taková, že my velice často známe divadla v New Yorku nebo na West Endu v Londýně, ale neznáme, co se děje v Opavě nebo v Areně nebo u Bezručů v Ostravě, eventuálně v Českém Těšíně. A tato idea vyústila v tomhle festivalu,“ vysvětluje ředitel přehlídky Karol Suszka.

Kromě divadel právě z Moravy a ze Slezka se festivalu účastní i soubory ze Slovenska a z Polska: Teatr Zagłębia Sosnowiec, Těšínské divadlo - Scena Polska, Marek Mokrowiecki i Karol Suszka a Komorné divadlo Martin. Přijede i pražské Divadlo Komedie s představením Naše třída od Poláka Tadeusze Słobodzianeka.

Český Těšín leží ve Slezsku, po Jablunkovu a Třinci je třetím nejvýchodnějším městem celého Česka. Patří k nejvýznamnějším hraničním přechodům do Polské republiky a vzhledem ke své poloze i kulturním tradicím pravidelně hostí různé festivaly a přehlídky.

Pořadatelem Festivalu divadel Moravy a Slezska je Těšínské divadlo. Přehlídka je soutěžní a vyvrcholí vyhlášením vítězů v sobotu devátého listopadu.

Podívejte se na program festivalu.