V Šiklově mlýně se místo pistolníků proháněli vyznavači endura

Zvole - Westernové městečko Šiklův mlýn na Žďársku poskytlo poslednímu závodu Mistrovství České republiky v enduru OPEN kulisy Divokého západu. Místo bizonů, ale museli jezdci zkrotit koňské síly uvnitř motorů svých terénních strojů. Na vavříny mohli pomýšlet jen ti, kdo jízdu mezi kaňony jak z indiánských mayovek zvládli nejrychleji.

„V enduro sprintu se jede několik zkrácených kol. Na trase jsou přejezdy, rychlostní zkoušky, a jeden enduro test, který měří přes sedm kilometrů, a nejlepší jezdci jej zdolávají za osm a půl minuty. Další dovednostní zkouškou je cross test, ten má něco málo přes čtyři kilometry a ti nejlepší ho jezdí kolem pěti minut,“ popsal trať předseda divize enduro CAMS Jiří Kučera.

Případné pistolnické schopnosti by ale kovbojům v kombinézách moc platné nebyly. O tom kdo z koho místo střeleckého souboje rozhodovalo jen umění jezdecké. „Mezi favority patří Martin Volný a Milan Engel. Milan Engel je náš úspěšný reprezentant v enduru na úrovni Šestidenní motocyklové soutěže a evropských soutěží. Martin Volný je zase vyzrálý jezdec se zkušenostmi, má několik titulů ze slovenského mistráku a pár významných umístění v extrémním enduru v Rumunsku,“ představil favority na titul Kučera.

Rozhovor s předsedou divize enduro CAMS Jiřím Kučerou (zdroj: ČT24)

Právě mezi těmito borci se na sedmnáctikilometrovém okruhu, který se jel hned pětkrát, rozhodovalo. Milan Engel se nakonec na svém benzínovém oři do cíle dostal o čtrnáct vteřin dříve než jeho rival Volný a mohl tak slavit vítězství nejen v závodě, ale v celém seriálu.

„Oproti minulé sezóně mám daleko méně pohárů, protože minulý rok jsem jel i cross country, ale letos jsem toho nechal. Zaměřoval jsem se spíše na zahraniční podniky. Tento týden jsem se vrátil z evropského šampionátu v Portugalsku, kde jsem ve své tříde vybojoval čtvrté místo v juniorské kategorii. S národním týmem jsme absolvovali i Šestidenní na Sardinii a tam jsme skončili osmí,“ shrnul svoji sezónu Mistr České republiky v enduru 2013 Milan Engel.

Rozhovor s Milanem Engelem a Markem Borákem (zdroj: ČT24)

Ochutnat westernovou atmosféru v sedle motorky mohli při enduro sprintu i hobby jezdci, kteří stejně jako jejich kolegové zdolávali cross test i enduro test, jen poněkud v jiných časech.

„Předtím jsem jezdil silniční motorky, ale ztratil jsem motivaci, tak jsem přesedlal trošičku za jiná řidítka. Je to ale podobné, tahá se za plyn a musí se soutěžit,“ vysvětlil Přemysl Glinz, který se umístil na druhém místě v kategorii Hobby OPEN.

Rozhovor s Přemyslem Glinzem a Danielem Kocourkem (zdroj: ČT24)

I bez zbraně v ruce a hrdinných ochránců po boku mohly svoji čest v závodě hájit i ženy. Michaela Polívková ukázala záda hned několika mužským kolegům. „Profesionálně to nikdy dělat nebudu, beru to jen jako koníček. Každopádně to chce dělat nějakou fyzickou přípravu, třeba běhat, chodit do posilovny, jezdit na kole, protože bez fyzičky to nejde. Motorka je docela těžká, takže někdy se s tím dost peru,“ řekla jediná závodnice ve startovním poli čtyřiadvacetiletá Michaela Polívková.

Rozhovor s Michaelou Polívkovou (zdroj: ČT24)

Jeden cíl ale mají motoroví pistolníci společný, vrátit české enduro do světové špičky, kde domácí závodníci dlouhá léta udávali tempo. „V poslední době jsme, bohužel, v porovnání se světovou nebo evropskou konkurencí trošku na ústupu. Má to hned několik důvodů a jeden  z nich je kromě obligátních finančních prostředků i to, že jsme trošičku ustoupili od systémové práce s mládeží. Ta se v poslední době vrací zpátky k nějakému systému, každopádně to ještě chvíli potrvá, než vychováme jezdce, kteří by se mohli prát o světové body,“ popsal Jiří Kučera.