Horníci z OKD hlasovali v referendu pro stávku

Ostrava - Zaměstnanci těžební firmy OKD dali v referendu odborářům mandát k tomu, aby vyhlásili stávku. „Hlasování se zúčastnilo přes šedesát procent zaměstnanců, se stávkou souhlasilo více než devadesát procent z nich,“ informoval šéf hornických odborů Jaromír Pytlík. Stávková pohotovost platí v OKD už od 15. října.

„Překvapilo mne, kolik lidí se referenda zúčastnilo a kolik jich je ochotno bojovat za svou mzdu,“ uvedl Pytlík. Dodal, že podrobnosti o tom, kdy by stávka mohla být, jakou by měla formu a podobně, vyplynou z dalších jednání, které začnou v pondělí schůzí odborářů. „Budeme se radit o dalším postupu,“ řekl a dodal, že jasno bude zřejmě za týden až deset dnů.

Důvodem ke stávce je nespokojenost s tím, že stále není uzavřená kolektivní smlouva mezi odbory a zaměstnavatelem pro roky 2014 až 2018. Těžební firma OKD chce prosadit zrušení třináctých a čtrnáctých platů, které podle odborů tvoří asi deset procent mezd. Argumentuje hlubokou finanční ztrátou majitele OKD NWR plynoucí mimo jiné z poklesu cen uhlí na světových trzích. Odbory, a jak se ukázalo, i zaměstnanci, však nechtějí připustit, aby za práci v těžkých podmínkách černouhelných šachet dostávali méně peněz. OKD chce kvůli snížení nákladů uzavřít prodělečný Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, prodává ostravskou koksovnu, zbavila se dvě stě padesáti úředníků a dalších lidí pracujících na povrchu, výrazně omezila spolupráci s externími dodavateli.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Jaromír Pytlík v České televizi prohlásil, že za této situace už není žádný prostor pro vyjednávání. „Uvidíme, jestli zaměstnavatel nepřijde s vstřícnějším návrhem kolektivní smlouvy. Pokud ne, půjdeme do stávky,“ řekl Pytlík.

Aby mohly odbory začít připravovat stávku, musela v referendu hlasovat alespoň polovina z více než dvanácti tisíc zaměstnanců a minimálně dvě třetiny z hlasujících se vyslovit pro. To se stalo. Odbory už o tom informovaly vedení OKD.