Fascinace světem vědy

Ostrava – Nahlédnout do tajů mikrosvěta a prohlédnout si špičkové výzkumné přístroje umožňuje třináctý celostátní festival vědy a techniky s mottem Fascinace světem. Během dvou týdnů nabídne v České republice více než 500 příležitostí dozvědět se něco nového. V Ostravě ovládla věda nejen odborné instituce, ale i nádraží a obchodní centrum.

Až padesát exkurzí, výstav a přednášek přiblíží Ostravanům, jak se dělá věda. Například návštěvníci přednášky o zdravé chůzi se dozvědí, že člověk za rok ujde v průměru kolem3 200 kilometrůa za celý život asi  200 tisíc kilometrů, tzn., že až 5krát obejde celou zeměkouli. „Práce je pro nás strašně důležitá, počítač je také důležitý, ale je nezbytné, aby každý z nás denně urazil zhruba 10 tisíc kroků,“ míní profesor Lékařské fakulty Ostravské univerzity Miroslav Janura. I chůze tedy patří mezi vědecké disciplíny a má řadu podob.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

V další laboratoři se lidé mohou podívat do nitra kamene, a to i ledvinového, nebo se třeba seznámit s technologií řezání vodou. Používá se čistá nebo s příměsí abraziva, například s rozdrceným granátem. „Tato technologie nám umožňuje řezat jakýkoliv materiál, kovy, horniny, plasty a podobně.,“ vysvětluje Petr Hlaváček z výzkumu vodního paprsku.

S vědou se lidé mohou potkat i na nádraží Ostrava-Svinov, kde je vystavená expoziceDobrodružství botaniky. Výstava je věnována zkoumání rostlinstva v Botanickém ústavu Akademie věd České republiky a představuje vědecké týmy pracující v odlehlých koutech zeměkoule.

„Věda opravdu není tak nebezpečná a strašidelná, pro mnoho lidí znamená vlastně určité vzrušení, radost z bádání a z poznání,“ uvádí Pavel Konečný z Ústavu geoniky AV ČR. Obliba největšího festivalu Vědy a techniky v České republice neustále roste. Loni ho navštívilo téměř 100 tisíc lidí, což je o polovinu více než v roce 2011.