Playboy, nebo snílek? Peníze, nebo city?

Ostrava - Je lepší být bohatý, nebo chudý? ptá se francouzský dramatik Jean Anouilh ve své hře Pozvání na zámek. Přijalo ho Národní divadlo moravskoslezské, které bezohlednou komedii uvedlo 7. listopadu v premiéře.

„Tématem této hry je život v bohatství a přepychu a také touha po moci, která se současným kultem mamonu úzce souvisí. Peníze dnes mají větší cenu než lidský život. Budeme rádi, když diváci přijmou pozvání do společnosti bohatých a chudých ke sledování obchodu s city a láskou, a budou tak svědky tragikomických pádů našich hrdinů,“ uvedl k inscenaci režisér Peter Gábor.

Horác a Frederik jsou aristokraté, dvojčata sobě k nerozeznání podobná - oba bratry hraje Aleš Bílík. Ale povahou jsou jako voda a oheň. Jeden je manipulativní playboy, druhý upřímný snílek. Zatímco hodný Frederik se hlavně omlouvá, sebestředný Horác vyzve osud na souboj a pro svůj záměr udělá vše. Předstírá, lže, hraje, režíruje. Bez ohledu na city. „Každá postava má svou masku, jejich masky postupně odpadají a komedie přechází do velmi brutálního a surového dramatu,“ naznačil vývoj příběhu Gábor.

Pozvání na zámek prý vypráví v rytmu tanga. Podruhé při první repríze 9. listopadu.

NDM zve na bezohlednou komedii (zdroj: ČT24)