Bohuslav Sobotka na jihu Moravy poděkoval za podporu

Jižní Morava - Tři jihomoravské okresní organizace sociálních demokratů dnes projednávaly svá stanoviska před zítřejším zasedáním ústředního výkonného výboru strany. Na jih Moravy proto zavítal i šéf strany Bohuslav Sobotka, aby poděkoval za stranickou podporu. Okresní konference ČSSD Vyškov dnes například řešila případnou rezignaci jihomoravského radního Zdeňka Pavlíka. Jeho spolustraníci jej obviňují, že se podílel na krizi v ČSSD.

V rámci sociální demokracie dnes zasedaly okresní konference hodonínské, blanenské i vyškovské ČSSD. Členové vyškovské ČSSD vyzvali k rezignaci krajského radního a předsedu tamní organizace Zdeňka Pavlíka, který se coby příznivec Michala Haška údajně podílel na současné stranické krizi.

Pavlík ale odmítl z funkce odejít. Po bouřlivé debatě, kdy jeden z účastníků konference požadoval zařadit na program hlasování o jeho rezignaci, předseda Pavlík tento bod přidat odmítl. O jeho odstoupení se proto nakonec vůbec nehlasovalo.

K rezignaci Pavlíka vyzval už nedávný okresní výkonný výbor ve Vyškově, který jako důvod uvedl, že předseda organizace Pavlík podporoval „skupinu členů jihomoravské ČSSD, která připravovala nedemokratický postup personálních změn namířený vůči předsedovi ČSSD“. Podle některých členů sociální demokracie se vůči tzv. pučistům nevyjádřil dost důrazně.

Svou cestu po Jihomoravském kraji Bohuslav Sobotka zahájil na Blanensku, okolo poledne pak odcestoval z Vyškovska do Bzence. Na jednotlivých okresních konferencích poděkoval krajským členům za podporu, kterou mu v nedávné době vyjádřili.

Konference sice nemůže členy odvolat, může je ale vyzvat k rezignaci. Zítra však v Praze zasedá ústřední výkonný výbor strany, který už členy odvolávat může. V pravomoci výboru je vyslovit nedůvěru předsedovi, místopředsedům strany nebo členům předsednictva. Funkcionář strany je odvolán, pokud proti němu hlasují tři pětiny členů ÚVV. Stejným počtem hlasů může výbor schválit nové kandidáty, například místopředsedy. Zítřejší ÚVV pravděpodobně nebude doplňovat nedávno odstoupivší členy vedení strany.

Na své posty ve vedení ČSSD včera rezignoval první místopředseda Michal Hašek, Jeroným Tejc a o den dříve i Zdeněk Škromach. Tzv. pučisté tak dobrovolně opustili své stranické funkce. Sami se hájili tím, že mediální kampaň okolo utajované lánské schůzky měla pouze zakrýt volební neúspěch strany.

Zdeněk Škromach, Michal Hašek a Jeroným Tejc
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

„Téměř dva týdny jsme terčem nevídané mediální kampaně založené na fabulaci o lánském puči. Kampaň bohužel splnila účel a zakryla debakl sociální demokracie v předčasných volbách. V sociální demokracii jsou nátlakovými metodami umlčování kritici a lidé s názorem odlišným, než má předseda,“ pronesl včera jihomoravský hejtman Michal Hašek. Sám přitom popírá, že by rezignoval i na svůj hejtmanský post.

Na zítřejším ústředním výkonném výboru se očekává jasná podpora současného šéfa strany Bohuslava Sobotky, který by měl získat plnou podporu pro sestavení příští vlády. Za Bohuslava Sobotku se před časem postavil jihomoravský i zlínský krajský výkonní výbor.

Krize v ČSSD

Sobota 26. října:  Sociální demokracie po sedmi letech v opozici získala v předčasných volbách 20,45 procenta hlasů, ačkoli ambice měla podstatně vyšší. Skupina čelných představitelů strany (Hašek, Chovanec, Škromach, Tejc a Zimola) ještě večer navštívila v Lánech prezidenta Miloše Zemana, aniž by o tom předseda strany věděl.

Neděle 27. října: Michal Hašek dopoledne vyzval Sobotku k rezignaci kvůli volebnímu výsledku. Tentýž požadavek dvěma třetinami hlasů zopakovalo odpoledne i předsednictvo. Sobotka se mu odmítl podřídit. Rovněž byl odvolán z vyjednávacího týmu.

Pondělí 28. října: Sobotka obvinil Michala Haška ze snahy rozložit ČSSD, tisíc lidí mu vyjádřilo podporu na demonstraci na Hradčanském náměstí.

Úterý 29. října: Hnutí ANO a KDU-ČSL oznámily, že povolební vyjednávání chtějí vést se Sobotkou, ačkoli není členem stranického týmu. Poslanci ČSSD zvolili do svého čela Jeronýma Tejce. Michal Hašek v Interview ČT24 opakovaně odmítá informace o lánské schůzce jako fámu.

Středa 30. října: Milan Chovanec opakovaně potvrzuje svou účast na lánské schůzce, následně ji přiznávají i její další účastnici. Předseda Senátu Milan Štěch i šéf ČSSD Sobotka vyzývají všechny její aktéry k rezignaci.

Čtvrtek 31. října: Předsednictvo rozhodlo, že povolební vyjednávání povede Sobotka, Hašek se veřejnosti omluvil za to, že lhal, a uvedl, že zváží svou rezignaci. Jiří Zimola odstoupil z předsednictva.

Sobota 2. listopadu: Na stranu předsedy ČSSD se postupně přiklánějí další a další krajské organizace, aktéry lánské schůzky vyzývají k vyvození odpovědnosti.

Úterý 5. listopadu: Prezident Miloš Zeman označuje za komické, že jeho lánští hosté schůzku tajili.

Čtvrtek 7. listopadu: Zdeněk Škromach v Hyde Parku ČT24 oznámil rezignaci na funkci v předsednictvu.

Pátek 8. listopadu: Po zasedání předsednictva ČSSD oznámili odchod z vedení Michal Hašek i Jeroným Tejc. Sobotka informoval, že chce na 22. února svolat mimořádný sjezd strany, který má zvolit nové vedení.

Vydáno pod