Ostrava zve poprvé na Noc divadel. Začátek je hodinu před půlnocí

Ostrava - Divadla z celé Evropy zvou na 16. listopadu na mimořádné představení. Diváci budou moci pobýt v ztichlých divadelních prostorách v noci. Do Noci divadel se poprvé zapojí i Česká republika, a to více než osmdesát souborů a scén. Mezi nimi i Národní divadlo moravskoslezské. Hodinu před půlnocí otevře zájemcům Divadlo Antonína Dvořáka.

„V rámci Noci divadel jsme zkusili vytvořit speciální zážitkový večer, který dostal název Noc v divadle. Tento večer je postaven na otázce – Co dělá divadlo v noci, když v něm nejsou žádní lidé, když se v něm ani nezkouší a ani nehraje? Divadlo je prostor, kde se děje spousta událostí, zejména v takto starém divadle, které má přes sto let tradici jako divadlo naše. Je to jenom tichý prázdný dům, nebo se někde ozývají otisky zvuků, hlasů, postav, příběhů? Opravdu divadlo spí? Stačí přijít do divadla, sednout si a nechat se unášet tím, co se děje, když divadlo spí,“ řekl ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Divadlo Antonína Dvořáka - 1948
Zdroj: ČT24/NDM

Budova Divadla Antonína Dvořáka toho za 106 od svého postavení zažila mnoho – od hvězdných setkání až po chvíle, na které je lépe zapomenout. Mimořádná hodinová návštěva se pokusí návštěvníkům poodhalit, co všechno zůstalo i přes plynoucí čas ve stěnách divadla uchováno.

Diváci budou mít možnost nechat volně plynout čas a naslouchat v setmělém divadle otiskům divadelní paměti prostřednictvím zvukově prostorové koláže. To, co zbylo po celé řadě divadelních představení a zkoušek, po lidech, kteří zde pracovali, ve stěnách divadelní budovy – ozvěny hlasů, tónů, snů, ambicí a zklamání – dává možnost zažít tradiční divadelní prostor v jiném čase, v jiných proporcích, jindy a jinak než při běžném divadelním představení.

Divadlo Antonína Dvořáka v Ostravě
Zdroj: ČT24/Národní divadlo moravskoslezské

European Theatre Night funguje v Evropě již od roku 2008. V České republice se koordinátorem akce stal Institut umění – Divadelní ústav (IDU). „Velmi nás těší, že projekt Noc divadel vyvolal mezi soubory takový zájem, a rádi jsme se ujali koordinace akce v České republice. Akce zviditelní v povědomí diváků nejen jednotlivé divadelní scény, ale i české divadlo jako takové. Zároveň zapojení v takto rozsáhlém evropském projektu může být příslibem zajímavé spolupráce do budoucna,“ říká Pavla Petrová, ředitelka Institutu umění.

První Noc v divadle se koná 16. listopadu od 23 do 24 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Vstup zdarma.

Vydáno pod