Půjčoval si a nevracel. Způsobil škodu za 40 milionů

Brno – Před Krajským soudem v Brně se dnes z údajného podvodu a zpronevěry zpovídal podnikatel z Bučovic. Obžaloba mu klade za vinu, že si půjčoval peníze, které nevracel. Tímto způsobem měl poškodit 35 lidí a firem a způsobit škodu celkem za 40 milionů korun.

Podnikatel z Bučovic si půjčoval peníze na investice, půjčky ale nesplácel. Tak to alespoň tvrdí obžaloba, která muže popohnala před Krajský soud v Brně. Podnikatel obchodoval s kovovým šrotem, barevnými kovy a dalšími surovinami. Na svoje podnikání si měl mezi lety 2006 až 2012 půjčovat peníze, i když věděl, že je pravděpodobně nebude moct nikdy splatit. 

Muži se podařilo s žádostí o půjčku uspět celkem v 35 případech. Od věřitelů vylákal mezi 30 tisíci až pěti miliony korun, v součtu si tak měl přijít na 40 milionů korun. Za peníze nakupoval suroviny, které chtěl dál prodávat. U víc než poloviny vypůjčených částek si nedokázal vzpomenout, co s nimi udělal a neměl je zavedené ani v účetnictví. 

„Já se domnívám, že můj klient není typickým zločincem. Bohužel se dostal do svízelné životní situace, kterou neřešil tím nejlepším možným způsobem. Rozhodl se nechat si to všechno pro sebe a půjčoval si čím dál tím větší finanční částky, až se dostal do takové spirály,“ hájil dnes svého klienta jeho advokát Tomáš Bařina.

Podnikatel se dnes u soudu k většině z 35 bodů obžaloby přiznal - k některým měl výhrady, s některými nesouhlasil, u většiny ale řekl, že si peníze opravdu půjčil. Své chování vysvětloval tím, že byl údajně obětí vydírání. „Jednalo se o typické výpalné, kdy si za ním jezdili nějací neznámí lidé pro vysoké finanční částky. On sám tvrdí, že na tomto výpalném měl vyplatit kolem 13 milionů korun,“ dodal obhájce.

V roce 2009 se podnikateli ozval muž, který mu nabídl k prodeji kovový šrot. Na schůzce ho ale s pomocí svých kumpánů údajně naložil do auta, odvezl na neznámé místo do lesa a před jeho očima podřízl cizího člověka. Po podnikateli pak útočníci chtěli peníze a vyhrožovali, že jinak ublíží jeho rodině. Proč nasedal k neznámým a podezřelým lidem do auta a proč potom vraždu ani vydírání neohlásil na policii, dnes ale podnikatel říct už nedokázal.