Televizní Vánoce zpříjemní dvě pohádky z Brna

Brněnské studio České televize nabídne dviákům o Vánocích dvě filmové pohádky. Kromě reprízy úspěšného Šťastného smolaře Jiřího Stracha také klasickou pohádku s princem a princeznou. Sněžný drak v režii Eugena Sokolovského se točil na několika místech jižní Moravy.

Oba příběhy získaly ocenění na 45. ročníku filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově. Zatímco Šťastný smolař bodoval u odborné poroty, ta dětská ocenila Sněžného draka, kterého diváci uvidí v premiéře 25. prosince

Filmaři ve Sněžném drakovi využili mnoho akčních scén, kaskadérské kousky i náročné počítačové animace. V příběhu nechybí král, princezna, dobrý a zlý princ, kouzla a kletby ani čarodějnice. „To jádro příběhu vychází z klasických pohádek, je to o opravdové lásce. Zároveň je to ale trochu detektivní příběh. Myslím si, že pro malé i velké diváky bude napínavé sledovat, jak to vlastně dopadne,“ řekl režisér Eugen Sokolovský.

Ukázka z pohádky Sněžný drak (zdroj: ČT24)

Velkou část pohádky štáb natočil v létě 2011, „zimní“ záběry se pak dotáčely loni v lednu. „Kdybychom počkali o rok později, ušetřili bychom si práci s umělým zasněžováním. Loňská zima nám moc nepřála,“ řekl produkční Michal Beran. Mezi nejnáročnější práce na pohádce patřily složité počítačové animace, které si Česká televize nechala zpracovat v profesionálním studiu. „Možná přijde i drak. A možná dokonce dva,“ naznačil režisér.

Natáčelo se na dalešické přehradě, v moravskokrumlovské oboře, Moravském krasu a valtickém zámku. Diváci se mohou těšit na Sašu Rašilova, Zuzanu Slavíkovou, Jitku Čvančarovou, Arnošta Goldflama, Martina Myšičku, Pavlu Tomicovou, Jiřího Pechu a další herce.