Tovačovský rybník si oblíbil ibis hnědý. V Česku se jinak skoro nevyskytuje

Tovačov - Brodivý pták ibis hnědý, který se v Česku vyskytuje velice vzácně, se zdržuje na Hrádeckém rybníku v Tovačově na Přerovsku. Na střední Moravu se zřejmě zatoulal během tahu do Středomoří, kam by se měl na zimu vrátit. Podobnou raritu ornitologové na stejném místě zaznamenali na začátku listopadu, kdy tam pozorovali lyskonoha ploskozobého. Malý bahňák z čeledi slukovitých se v Tovačově zastavil pravděpodobně během tahu z Arktidy do Afriky.

Ibis hnědý, menší příbuzný čápů a volavek, přilákal na vypuštěný Hradecký rybník zřejmě dostatek potravy. „Ibis hnědý se v České republice vykytuje opravdu jen velmi vzácně. Ornitologové dosud evidovali pouze třicet jedna výskytů od roku 1854," zdůraznil místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Ibis hnědý
Zdroj: Jarmila Kačírková/ČTK

Podle odborníků jde pravděpodobně o jedince, který se na střední Moravě objevil už začátkem května, a to na zaplaveném poli u Dubu nad Moravou na Olomoucku. Na Hradeckém rybníku se zdržuje od konce minulého týdne. Loví drobné vodní živočichy, kteří zůstali v kalužích na dně vypuštěného rybníka. „Ibisové hnědí žijí v mokřadech v jihovýchodní Evropě a Asii. Nejbližší hnízdiště mají v deltě Dunaje a ojediněle hnízdí i v Maďarsku. Nehnízdící ptáci se občas zatoulají až do Skandinávie nebo Velké Británie. Jeho výskyt na střední Moravě je tedy pravděpodobně potulkou mladého nehnízdícího ptáka,“  vysvětloval místopředseda ornitologického spolku.

Ibis hnědý
Zdroj: ČT24

Ibis hnědý měří padesát pět až šedesát pět centimetrů, rozpětí křídel má sto pět centimetrů. Patří do skupiny brodivých, kteří vyhledávají potravu, hlavně drobné vodní živočichy a hmyz, v mokřadech.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod