Jeho výpověď je cenná, dejte 100 tisíc - lihový boss z vazby dirigoval uplácení

Ostrava - Zlínský podnikatel Radek Březina označovaný za hlavu tzv. lihové mafie se snaží z vazby ovlivňovat vyšetřování a uplácet svědky. Týmu Reportérů ČT se podařilo získat tajné vzkazy, které Březina svým spolupracovníkům adresoval z vězení. Z instrukcí přitom vyplývá, že Březina žádal peníze pro vyšetřovatele, soudce nebo vlivné zlínské představitele. Už téměř rok je stíhán za půlmiliardový daňový únik kvůli nelegálnímu lihu.

Z vazby se mu opakovaně dařilo posílat tajné dopisy, které rozesílal svým kolegům. Instrukce zněly jasně – úplatkem umlčet všechny, kteří by mohli vypovídat proti Březinovi a spol. Nechvalně proslulý lihový boss na dálku kladl důraz i na přesvědčovací praktiky kompliců. Těm bylo vštěpováno, aby se nezdráhali lámat svědky i při počátečním neúspěchu. „S každým poseďte několik hodin, nikdo nebude souhlasit napoprvé,“ stojí v jednom dopise.

Bezpečnostní experti přitom nepodceňují to, jak zásadně by taková praxe mohla vyšetřování mařit. Podobná manipulace od začátku případu může podle exministra vnitra Jana Rumla znemožnit soudcům správně, či vůbec rozhodnout. „Ze své praxe můžu říct, že to je velmi závažné a v řadě případů to může celou kauzu shodit,“ dodává bývalý šéf operativy protikorupčního útvaru Karel Tichý. U Březiny jde navíc rozsahem zabaveného alkoholu o největší podobný případ v ČR. Podle detektivů došlo ke krácení daně ve výši zhruba půl miliardy.

Nálezy nezdaněného lihu v Březinových skladech:

  • Olomouc: 114 tisíc litrů
  • Valašské Meziříčí: 532 tisíc litrů
  • Stojčín (Pelhřimovsko): 989 tisíc litrů
Tajné spojení likérek
Zdroj: ČT24

Březinovi hrozí až 10 let vězení. Po celou dobu vyšetřování se ale snažil dělat vše pro to, aby se stíhání vyhnul – právě prostřednictvím zprostředkované nabídky úplatků. Přitom se zdaleka neomezoval jen na svědky. Jeho „peněžní pobídky“ měly údajně cílit i na vlivné osobnosti ze Zlínska nebo dokonce vyšetřovatele.

Policisté ale mezitím přišli na to, že s ovlivňováním svědků začal Březina ještě dříve než za mřížemi. Na konci loňského září objevili kriminalisté v budově Březinových v Olomouci desítky tisíc litrů lihu. Když začali vyšetřovat, komu líh patří, Radek Březina se osobně vypravil za bývalým správcem areálu Jaroslavem Takáčem. V altánku na zahradě jeho domu jej poté přesvědčoval, aby za vlastníka lihu lživě označil nájemce prostor. Protislužbou mělo být smazání dluhu. „Důležité je, aby tě nezlomili, abys řekl, že tam žádné barely nebyly. … Pro nás tam je nájemník, který to tam dal a hotovo. Rozumíš? Já ušetřím spotřebku, kterou bych musel doplatit, a ty ušetříš dluhy,“ zní hlas Březiny z policejního odposlechu. Sám Takáč později redakci zmínil, že na výzvu Březiny nepřistoupil a naopak plně spolupracoval s policií.

Jedním ze svědků, kterého na Březinův popud komplici zkontaktovali, je i bývalý správce některých firemních nemovitostí Josef Boček. Protože v řadě z nich později policisté nalezli líh, stal se pro zlínského podnikatele důležitým mužem, k jehož uplacení sepsal podrobný manuál. Sám Boček ale odmítl na kameru cokoliv potvrdit s tím, že vyjádření dá pouze policii. Jestli Březinova skupina Bočka nakonec přesvědčila ke spolupráci, tak bude zřejmé až u soudu.

Sklad ve Stojčíně
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Citace z tajných instrukcí R. Březiny: „Je to nejdůležitější svědek a musí říct celou kompletní výpověd - jen tak to dává smysl. A musíme ho k tomu přesvědčit za každou cenu! Za víc pěnez!“

Za osvobození bratra nabídnout i milion

Ovlivňováním svědků ale aktivity Březinovy skupiny neskončily. V tajných instrukcích se podnikatel nezastavil ani před snahou uplatit vyšetřující orgány. Jestliže do každého ze svědků hodlal investovat úplatky v řádech desítek až stovek tisíc korun, u policistů šel mnohem dále. V instrukcích zadal svým podřízeným pokyn, aby maximalizovali úsilí a za úplatek získali na svou stranu vyšetřujícího detektiva. „Pokud by se nepodařilo zlomit vyšetřujícího policistu, tak od kohokoliv, kdo se na případu od ÚOOZ podílí, bychom koupili kompletní utajenou část spisu za 300 až 500 tisíc, 500 maximálně,“ vzkazoval Březina.

Zlínský podnikatel ale nezapomněl ani na dozorujícího státního zástupce. Protože věděl, že sám má minimální šanci dostat se ven z vazby, snažil se přes státního zástupce Michala Galáta dostat na svobodu alespoň spolustíhaného bratra Tomáše. Za jeho propuštění mělo podle instrukcí putovat až milion korun. Galát ale podobné kontakty vyloučil.

Propuštění bratra přikládal Březina takový význam, že spolupracovníky naváděl, aby se nespolehli jen na státního zástupce, ale našli cestu i ke zlínskému soudu, který o ukončení či pokračování vazby opakovaně rozhodoval. Tamější soudce letos v září nakonec skutečně dal souhlas k propuštění Tomáše Březiny. „Dospěl sice k závěru, že vazební důvody nadále trvají, nicméně… přijal jako náhradní opatření písemný slib obviněného, že bude k dispozici orgánům činným v trestním řízení,“ vysvětlil mluvčí soudu Dušan Beránek. Soud tak rozhodl i přesto, že vyšetřování kauzy bylo již v úplném závěru těsně před podáním obžaloby. I když měl Tomáš Březina podvést stát o zhruba 150 milionů korun, soud jej chtěl propustit, aniž by stanovil jakoukoliv kauci.Na stížnost státního zástupce nakonec soud své rozhodnutí přehodnotil a Březinu ve vazbě nechal.

Billboardový ráj (zdroj: ČT24)

S dluhem běžte za Úlehlou

Třetím již zmíněným cílem Březinových snah byly vlivné osobnosti regionu. V první řadě šlo o bývalého primátora Zlína a exposlance Tomáše Úlehlu. I k němu měla údajně směřovat výzva k zaručení se za Březinova bratra. „Dluží nám peníze. Zajděte za ním s tím, že dluh zrušíme, že je dluh zaplacený a k tomu ještě přidáme peníze,“ zněl přesvědčovací podnět.

České televizi se podařilo získat kopii směnky na 200 tisíc korun, kterou Úlehla podepsal 20. dubna 2010 - v době, kdy byl poslancem. Směnka je jištěná smlouvou, z níž vyplývá, že Březina poskytl politikovi půjčku zcela bezúročně. Úlehla si ale podle svého vyjádření nevšiml, že na tehdejší smlouvě vedle jiného figuruje také Březinovo jméno.

Během roku, kdy je Radek Březina ve vazbě, už ze své cely zjevně rozeslal velké množství písemných instrukcí. Kdo mu ale s vynášením dopisů pomáhá, zatím není jasné. Jednou z variant je tajný spojenec z vězeňské služby ostravské věznice. Tamní mluvčí to ale odmítla. Jinou možností je, že instrukce mezi Březinou a jeho spolupracovníky na svobodě, tajně pronáší advokáti. Právě této variantě přitom nasvědčují i mnohé pasáže v samotných dopisech Březiny. „Vždy v pátek mě navštíví advokát a potřebuju poslat aktuální info. Je nutné, abys to napsala na počítači a nic nedopisovala rukou, aby mi to mohl advokát bez problémů dát,“ zní jeden z Březinových vzkazů.

Březinu, údajného bosse moravské alkoholové mafie, zatkla policie loni v říjnu v Kostelci u Zlína v jeho rodinném hotelu. Před policií se 15 hodin skrýval v kotelně pod pilinami. Skupině kolem jeho osoby patřily kromě areálu bývalé Likérky Daněk v Ostravě taky tajné sklady pančovaného lihu, které kriminalisté vypátrali u Pelhřimova, na Olomoucku a ve Valašském Meziříčí. Březina stojí podle některých médií také za Likérkou Drak, která je spojená s metylalkoholovou aférou. Ve skladu její distribuční firmy Verdana se našly lihoviny s etiketou Likérky Drak s 50 procenty metanolu.