Rybáři hlídají ryby i v noci. Pytláci nezahálejí

Hodonínsko – Rybáři střeží břehy rybníků na jižní Moravě. Blíží se výlov a hladiny klesají, musí proto dávat pozor, aby ryby nezůstaly v bahně. Větší starost jim ale dělají pytláci – ryby z vypuštěného rybníka jsou pro ně snadná kořist.

Rybníky se proto v těchto dnech musí neustále hlídat. Na celodenních hlídkách se rybáři střídají i u Jarohněvického rybníka, který je největší na Hodonínskou. „Jeho výměra je sto hektarů. Aby se takto velký rybník připravil k výlovu, musí se začít vypouštět tři týdny dopředu. Když hladina vody poklesne, začne období, kterému se říká strojení rybníka – většina ryb je v malém lovišti,“ vysvětlil jednatel Rybářství Hodonín Alois Kopečný. Právě tehdy podle něj ale hrozí největší nebezpečí, že pytláci ryby ukradnou.

Rybář Alois Kopečný o střežení rybníka (zdroj: ČT24)

Rybáři nechtějí nechat ryby pytlákům jen tak a organizují proto hlídky. „Ostrahu si zabezpečujeme vlastními silami. Všichni vědí, co mají dělat. Osvědčilo se, když mají u sebe pomůcky. Tou nejlepší je pes,“ řekl Kopečný. Pytláci podle rybářů moc dobře vědí, že rybníky důkladně střeží, i tak si ale nedají říct a zkoušejí krást. „Když chytíme nežádoucího pytláka, předáme ho policii. Řeší se to soudní cestou,“ dodal.

Pytláci pracují rychle

„Mají udice s trojháčky a nahazují je do loviště, kde jsou ryby soustředěné. Kdyby to nikdo nehlídal, nachytají zakrátko i pytel ryb,“ řekl rybář Kopečný. Strážci ale nedávají pozor jen na zloděje. „Nepřichází v úvahu, abychom tu přes noc nebyli. Voda se upouští neustále a reguluje se. Nesmí se stát, že by ryby zůstaly na blátě,“ popsal Kopečný. I to musejí pohlídat lidé, kteří mají na starosti strojení rybníka.

Výlovy rybníků na jižní Moravě potrvají až do konce listopadu. Do té doby budou rybáři u jejich břehů držet hlídky.