Policisté obvinili za protiromské protesty v Ostravě 25 lidí. Přibyla také studentka

Ostrava - Policisté obvinili šestnáctiletou dívku, která během srpnové protiromské demonstraci v Ostravě házela na policisty kameny a cihly, z výtržnictví a násilí proti úřední osobě. Usvědčují ji obrazové záznamy z policejních kamer. Za výtržnosti na nacionalistických protestních akcích, které byly v Ostravě v srpnu, září a říjnu, už policisté stíhají celkem dvacet pět lidí.

Zpracování velkého množství kamerových záznamů, podle kterých se snaží identifikovat konkrétní útočníky a výtržníky, policisté dosud neukončili, takže je možné, že obviněných ještě přibude. Mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková potvrdila, že kamery zachytily, jak nyní obviněná šestnáctiletá studentka opakovaně hází na policisty kameny, cihly i další předměty.

Trestnímu stíhání čelí také dvaačtyřicetiletý muž, který během demonstrace 28. října napadl dřevěnou tyčí jednoho z účastníků shromáždění. „Udeřil ho do hlavy a způsobil mu zranění, jehož léčba potrvá déle než sedm dnů,“ uvedla Holčáková a dodala, že muž teď svého agresivního chování lituje.

Zvláštním případem je třicetiletý muž, který v souvislosti se stíháním demonstrantů anonymně vyhrožoval primátorovi Ostravy Petru Kainarovi. „Telefonoval na tísňovou linku a žádal, aby policie zastavila stíhání patnácti lidí zadržených během nepokojů 19. října. Tvrdil, že jinak ublíží primátorovi a jeho rodině,“ popisovala Holčáková.

Policisté zjistili, že má na svědomí i další telefonáty. Jednou hrozil vypálením místa, kde žije hodně Romů, podruhé tvrdil, že v centru Ostravy odpálí bombu. „Policisté muže nejprve obvinili z vydírání, později obvinění rozšířili o šíření poplašné zprávy, za které mu hrozí až čtyři roky vězení,“ sdělila Holčáková.

Radikálové si od konce letošního léta vybrali Ostravu k protestům celkem čtyřikrát. Policisté na nich zatkli asi sto lidí, postupně obvinili dvacet pět účastníků. Další demonstraci radikálové ohlásili na 14. prosince.