Kraj bojuje proti prachu, vysazuje kolem cest stovky stromů a keřů

Moravskoslezský kraj – Méně prachu z dopravy si od výsadby více než 700 křovin a stromů slibuje Moravskoslezský kraj. Specializovaná firma je sadí podél silnic druhé a třetí třídy. Kvůli větší vzdálenosti od vozovky by stromy přitom podle silničářů neměly ohrožovat řidiče.

Pracovníci zahradnické firmy mají až do konce měsíce plné ruce práce. Nově vysazené stromky a keře mají chránit obyvatele necelé desítky obcí před drobným prachem z výfuků, povrchu silnic či brzd automobilů. „Stromy sázíme velké, aby efekt, kterého máme docílit, působil okamžitě,“ uvádí majitel zahradnické firmy Vítězslav Zábojník.

Odborný tým vybral tři druhy křovin a stejný počet stromů: jeřáby, javory a habry. Právě tyto dřeviny jsou odolné i proti solení silnic a zachytí nejvíce prachu z dopravy. Na nejzatíženějších silnicích se jej ročně vytvoří téměř osm tun. „Počítáme, že právě výsadbou stromů a keřů v exponovaných úsecích se dostaneme zřejmě až na tunu prachu, který chytneme právě těmito dřevinami,“ vysvětluje náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík (ČSSD).

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Správa silnic vytipovala30 kilometrůvozovek druhé či třetí třídy. Odborná komise z nich vyloučila nebezpečné úseky a místa, na kterých by dřeviny nepřežily. Nakonec zbylo zhruba1 700 metrů. „O tom, zda vysazené stromy opravdu budou mít vliv na snížení znečištění ovzduší, rozhoduje spousta faktorů, například kolik lidí na takovém místě bydlí, jak silnice široká, jaká je konfigurace terénu,“ vyjmenovává člen projekčního týmu Radim Misiaček.

Výsadba křovin a stromů vyjde na téměř čtyři a čtvrt milionu korun. Hotová by měla být do konce listopadu. 

Vydáno pod