Česká televize mapuje protestantskou historii

V koprodukci brněnského studia České televize vzniká už třetí hraný dokument, který diváky seznámí s historií moravského protestantismu. Po snímcích „Hrabě Zinzendorf - síla přesvědčení“ a „Pod ochranou Žerotínů“, vzniká film o misionáři Davidu Zeisbergerovi. Všechny filmy vznikají pod režijním vedením Lubomíra Hlavsy ze společnosti Vistafilm.

Ve svých dokumentech se zabýváte zejména protestantskou historií? Je podle vás toto období českých dějin zapomenuto? Každý zná příběh J. A. Komenského, mohou být pro nás i další osobnosti inspirací?

Zájem o historii se táhne celým mým životem už od dětství. A jelikož jsem navíc protestant, je logické, že mě zajímá zvlášť protestantská historie. Myslím si, že například období české reformace je u nás poněkud opomíjeno. Taková jména jako Jan Hus  či Jan Amos Komenský by měla být připomínána mnohem častěji, než jen o kulatých výročích. V české historii však najdeme mnoho dalších jmen, která naši zemi proslavila. Jedním z nich je zcela určitě i David Zeisberger, o němž se v Americe ví daleko víc než u nás a to je škoda. Proto jsem rád, že další film, na kterém právě pracuji, je o tomto statečném misionáři.

Tento snímek volně navazuje na dokument „Hrabě Zinzendorf - síla přesvědčení“. Co vás vedlo k tomu, že jste se rozhodli zmapovat právě život Davida Zeisbergera?

Hrabě Zinzendorf byl pro mě osobně v roce 2009 „objevem“. Něco málo jsem o něm už věděl, ale nijak hlouběji jsem se jím nezabýval. Až po přečtení jeho životopisu jsem byl přímo uchvácen, protože se jedná skutečně o velmi výjimečného člověka. Nejen, že se ujal moravských exulantů, ale navíc dal podnět k ohromné misijní vlně (Moravská misie), která byla v mnoha ohledech úplně jiná, než jak ji známe ze středověku. Moravští misionáři především z velké míry akceptovali kulturu či zvyklosti domorodých obyvatel a misie byla šířena spíše metodou „příkladu vlastního života“, což je mnohem blíže biblickému poselství než středověká tzv. „násilná misie“. Jednoho z řady významných moravských misionářů, Davida Zeisbergera jsem si vybral proto, že on je podle mě tím nejtypičtějším příkladem „Zinzendorfského“ misionáře. Jeho život je pro film „atraktivní“, byl totiž plný nebezpečí a dobrodružství. Žil mezi indiány 63 let, navíc v době francouzsko–anglických a indiánských válek, v době plné nepokojů a nebezpečí. Zkoncentrovat jeho život a alespoň některé zajímavé události do pouhých 52 minut bude velký oříšek.

Lubomír Hlavsa

Už před revolucí se pohyboval v oblasti umění. V letech 1987-1992 - na volné noze - pracoval jako ilustrátor v časopisech pro děti a mládež ve vydavatelstvích Mladá fronta a Knižní klub (ABC, Čtyřlístek, Aréna, Kometa, aj.).

V roce 1992 se stal spolumajitelem a výrobním ředitelem televizní společnosti FONTIS TV Production (Fontis spol. s r. o., 1992-2005, www.fontis.cz), kde byl zároveň grafikem, scénáristou a kameramanem. Od roku 1998 začal pracovat především jako režisér.

Začátkem roku 2006 založil s manželkou vlastní produkční společnost ZoomFILM Production (dnes VISTAFILM s.r.o.), v níž je kreativním ředitelem.

Do roku 2012 režíroval cca 135 televizních dokumentárních či publicistických pořadů vysílaných v České televizi. Jeho dokument „Hrabě Zinzendorf – síla přesvědčení“ se v roce 2012 probojoval do finálového kola mezinárodního festivalu náboženských filmů CEVMA. Jeho cyklus Exit 316 vyhrál v roce 2008 na témže festivalu první cenu v kategorii tvorby pro děti a mládež. Česká televize letos odvysílala jeho zatím poslední dokument „Pod ochranou Žerotínů“

Můžete ve stručnosti přiblížit osobnost D. Zeisbergera?

Použiji slova profesora Freda Millera z Kent State Univerzity v Ohiu: „Pro mne je David Zeisberger osobou, kterou bych chtěl osobně znát. Přál bych si vedle něj kráčet, mluvit s ním a mít možnost mu jakkoliv pomáhat. Byl tichým, vynalézavým, pohotovým, ctihodným a důstojným člověkem. On je pro mne skutečným hrdinou. Přál bych si žít s ním v té době, přál bych si být u všeho, co vytvořil.“

Tyto dokumenty vysílala Česká televize. Mohou být podle vás vhodné třeba i ke vzdělávacím účelům?

Je škoda, že česká historie Davida Zeisbergera vůbec nezmiňuje. Myslím si, že by o něm Češi měli alespoň něco málo vědět. A k tomu jsou vhodné právě televizní dokumenty, které vyrábíme. Zatím  jsou to tři filmy: "Hrabě Zinzendorf – síla přesvědčení„, “Český Rixdorf 1737„ (ten v televizi nebyl) a “Pod ochranou Žerotínů". Snažíme se, aby byly pro diváka co nejzajímavější a proto používáme formu tzv. polohraného dokumentu. V reakcích diváků jsme se vícekrát dočetli přání, že by tyto filmy mohly sledovat děti i na školách, aby si rozšířily zábavnější formou povědomí o české historii.

S jakými ohlasy na tyto dokumenty jste se mimo televizní obrazovky setkali?

Překvapilo nás mnoho pozitivních reakcí na náš poslední film „Pod ochranou Žerotínů“, které nás velmi povzbudily. Zvláště nás potěšily reakce diváků, z nichž dva budu citovat za všechny:„…na to, že je tam tolik mluvících hlav, oceňuji, že jsem se ani chvíli nenudil a film mi připomíná dokumenty BBC…“ a také něco z ČSFD: „…tento informačně bohatý autorský dokument si zaslouží body. Asi bych se zbavil berličky fiktivního vypravěče, ale střídání “mluvících hlav„ a střídmě pojatých hraných pasáží bylo zvládnuto dobře. Jako červená niť se filmem vine přesvědčení, že kdybychom na tento reformační odkaz (vzdělanost, poctivá práce, víra a morálka) uměli navázat, bylo by v téhle zemi líp“.

Věnovali jste se už historii Bible kralické, exilu moravských protestantů do Německa, co dalšího byste z historie českého protestantismu rádi zpracovali?

V roce 2014 nás čeká „Jan Hus“ a o rok později snad i „Jan Amos Komenský“. Nechtěl bych však „zamrznout“ v kategorii historických dokumentů. Lákají mě i magazíny pro mladé, takže bychom chtěli časem navázat na seriál Exit316 a Exit316–MISE, který v televizi běžel v letech 2006 až 2009.