Třinec hostí vedoucí Spartu, Turka čeká premiéra na Slavii

Praha – Po reprezentační přestávce se opět naplno rozjíždí hokejová extraliga, na programu je dnes kompletní 19. kolo. Premiéru si na střídačce chomutovských pirátů odbude Josef Turek, který své mužstvo povede poprvé do zápasu na ledě Slavie. Suverénního lídra soutěže pražskou Spartu čeká střet s pátým celkem tabulky Třincem. Přímý přenos utkání Třinec – Sparta sledujte od 18:20 na ČT sport a našem webu, zápas okomentují Jiří Hölzel a Martin Hosták.

Třinec – Sparta 18:20 (ČT sport)

Třinec má Spartě co vracet, z metropole odjel v první vzájemné bitvě sezony potupen výsledkem 3:8. Debakl ale jako by byl pro oceláře budíčkem, od té doby vyhráli devět zápasů z dvanácti. „Jsou lídři, každý se proto bude chtít proti nim vytáhnout. Myslím, že doma to může být dobrý hokej, a doufám, že se šťastným koncem pro nás,“ přál si nejproduktivnější obránce dosavadního průběhu soutěže Vladimír Roth.

Sparta bude v Moravskoslezském kraji hájit výtečnou sérii osmi vítězství. Během ní ztratil lídr tabulky jediný bod z 24 možných a své kralování vyšperkoval v posledním kole před přestávkou, kdy rozdrtil Karlovy Vary nemilosrdně 11:0. „Zápasy po reprezentační pauze jsou vždy specifické a nevyzpytatelné. Na ledě Třince nás nečeká nic jednoduchého. domácí budou hrát aktivně a určitě se budou snažit nás přestřílet. My musíme hrát precizně do obrany a předvést maximální výkon,“ odtušil trenér Josef Jandač.

Litvínov – Hradec Králové 17:30

Litvínov pod trenérskou dvojicí Radim Rulík - Miloslav Hořava starší výrazně ožil a od jejich příchodu pokaždé bodoval, když si ve čtyřech utkáních připsal osm bodů. Nejvýraznější zlepšení je patrné při defenzivní činnosti - Verva během úspěšné šňůry inkasovala v základní hrací době celkem jen tři góly. Navázat na dobré výsledky se Litvínov pokusí proti Hradci Králové.

Druzí Východočeši se v posledních dvou kolech představili v podobném duchu jako Litvínov, když posbírali maximální počet šesti bodů při celkovém skóre 4:1. Venku jsou navíc jasně nejlepší v soutěži, získali tam v průměru 2,1 bodu na zápas. „Věříme, že jsme nabrali síly a půjdeme dál tak dobře, jako jsme končili. Čeká nás nepříjemný Litvínov, který má nové trenéry. Po této změně pokaždé bodoval, takže podcenění není na místě,“ uvedl kapitán týmu Jiří Šimánek.

Kometa Brno – Zlín 18:00

Brnu se v uplynulé sezoně na domácím ledě v derby se Zlínem nedařilo, ze dvou duelů získalo jediný bod. „Derby jsou trochu vyhrocená. Chceme hráče uklidnit, aby se soustředili na hokej,“ uvedl kouč Vladimír Kýhos, který si je vědom síly Zlína v defenzivě i útočné hrozby zkušených opor Balaštíka, Lešky a Čajánka. „Hlavně si musíme dát pozor na to, aby se soupeř nedostal nějakou lacinou brankou do vedení. Proti jejich kvalitní obraně se pak zápas těžko otáčí. A při precizních přesilovkách soupeře se chceme vyvarovat zbytečných vyloučení,“ dodal Kýhos.

Zlín se před přestávkou dostal do herní pohody. „Škoda, že nás pauza přibrzdila. Ale v týmu se po předchozích nezdarech zlepšila nálada. Pokusíme se navázat na úspěšnou sérii. Zápas v Brně bude hodně obtížný. Oproti minulé sezoně se podařilo Kometě zkonsolidovat tým, hraje lepší hokej,“ myslí si trenér Rostislav Vlach.

Vedoucí Sparta se chystá na led Třince (zdroj: ČT24)

Karlovy Vary – Škoda Plzeň 18:00

Karlovy Vary chtějí po třech porážkách dát v derby s Plzní zapomenout na výprask ze Sparty. „Už nám zase začnou ty správné nervy a je dobře, že to bude právě tím derby a vše se rozproudí od první minuty. Musíme si dát pozor na ofenzivní sílu soupeře,“ zdůraznil asistent trenéra Jaromír Kverka starší. Plzeň během pauzy nejprve pořádně odpočívala, relax od hokeje pak vystřídal dvoufázový trénink. Před pauzou se Indiáni trápili především v koncovce. „Šance máme, ale v koncovce se nám nevede podle představ. V tréninku tlačíme hráče k jednodušší hře i častější střelbě. A rovněž jsme pozměnili složení útoků včetně přesilovkové formace,“ prozradil Plzeňskému deníku kouč Milan Razým.

Hrát nemůže nemocný Ryan Hollweg, otazník je u startu Dana Růžičky, zlehka začal po nedávné menší operaci kolena trénovat Martin Straka. „Nějaký čas se bez něj ale ještě musíme obejít. Věříme však, že to nebudou týdny, jak zaznělo v původních prognózách lékařů,“ přiblížil Razým.

Pardubice – Vítkovice 18:00

Pardubice mají z období před turnajem Karjala co napravovat - prohrály šest z posledních sedmi zápasů. „Snažíme se připravit co nejlépe, ale vše podstatné se odehraje na ledě. Myslím, že se bude hodně bruslit, bude hodně soubojů, těžký zápas. Vítkovice se teď zvedly, často bodovaly a určitě hrály lépe než na začátku,“ připomněl kouč Zdeněk Venera. Ostravané naproti tomu vyhráli tři z posledních čtyř utkání. „V Pardubicích se vždy hraje velice těžko. Už v prvním zápase sezony jsme se přesvědčili, že jde o hodně silného soupeře, který nyní navíc bude mít za sebou i domácí publikum. Přesto přese všechno jedeme do Pardubic s tím, že chceme uspět a pokusit se vyhrát, nejlépe za tři body,“ prohlásil trenér Peter Oremus.

Rytíři Kladno – Bílí tygři Liberec 18:00

Kladnu se během přestávky vyprázdnila marodka, v ofenzivě už tak může po delší době využít i Miloslava Hořavu. Kouč Zdeněk Vojta i proto mohl sáhnout k přeskupení útočných formací. „Postrádáme u hráčů touhu dát gól, větší zarputilost. Toto slovo používám často, ale je to tak. Hlad po gólu by měl být větší, a to jsme se jim především snažili na tréninku dostat do hlavy,“ přiblížil Vojta pro klubový web.

Liberec se před přestávkou rozloučil s fanoušky hubenou výhrou 1:0 nad Kometou a balancuje na hraně desítky. V Kladně se pokusí Bílí tygři na poslední úspěch navázat, od začátku sezony ale ještě dvakrát za sebou nevyhráli.

Slavia – Piráti Chomutov 18:15

Slavia před přestávkou dvakrát nebodovala, i proto se místo stíhání svého pražského soka propadla na čtvrtou příčku. Proti Chomutovu se navíc musí již obejít bez produktivního útočníka Koláře, který opět zkusí štěstí v KHL. „Myslím, že i kdyby se mu neozval Nižněkamsk, stáhly by si ho Pardubice. Budeme hrát s tím, co máme, a pokusíme se bojovat o co nejlepší možné příčky. Chceme hrát tam, kde si to Slavia zaslouží,“ uvedl pro klubový web trenér a zároveň sportovní manažer Vladimír Růžička.  

Poslední Chomutov čeká na body ještě o něco déle. Piráti vyšli naprázdno v posledních čtyřech vystoupeních a radost z výhry zatím okusili jen třikrát v sezoně. Následkem bylo ukončení spolupráce s koučem Jiřím Čelanským, jehož nahradil Josef Turek. Ten vedl v minulém ročníku v české nejvyšší soutěži Třinec. „Bude to těžký start proti jednomu z nejtěžších soupeřů. Slavia má výborný tým se skvělým trenérem,“ řekl ČTK Turek. „My bychom ale rádi co nejdříve zabodovali, vydřeli nějaké těsné vítězství a začali stoupat postupně vzhůru,“ prohlásil odhodlaně.