Zvláštní akce Studenti, nový dokument České televize

Ostrava - Proč se slaví Mezinárodní den studenstva, připomenou v novém dokumentu České televize Zvláštní akce Studenti pamětníci, kteří demonstrovali proti potlačení československé státnosti v roce 1939. Snímek Petra Záruby nabídne Česká televize v hlavním vysílacím čase na ČT2 18. listopadu.

Tvůrci dokumentu Zvláštní akce Studenti akcentují dění ze 17. listopadu 1939 a opírají se při tom o výpovědi tehdejších vysokoškoláků, kteří organizovali protestní akce a pohřeb spolužáka. Přímým důsledkem bylo zatýkání a internace dvanácti set mladých lidí v koncentračním táboře Sachsenhausen. Některým se podařilo uniknout do Anglie. A byli to především oni, kteří posléze oslovili prezidenta v exilu Edvarda Beneše a iniciovali vyhlášení 17. listopadu Mezinárodním dnem studentstva.

„Ambicí autorů bylo narovnat povědomí o svátku, který připadá na 17. listopad. Většina Čechů si totiž myslí, že patří k roku 1989. To samozřejmě ano, ale jako studentský svátek, tedy přesně Mezinárodní den studenstva, připomíná události z roku 1939. V dokumentu na ně vzpomínají poslední žijící pamětníci,“ říká dramaturg dokumentu Josef Albrecht.

Významný prostor tak v dokumentu mají ti, kterým bylo v listopadu 1939 kolem dvaceti let. Spolu s dalšími vysokoškoláky i oni demonstrovali proti potlačení československé státnosti a následně pak uctili památku svého zastřeleného spolužáka. Za to si prošli utrpením v nacistických táborech a po skončení války doháněli zameškané studijní roky. Dodnes jsou živým důkazem historické pravdy o tom, že v listopadu 1939 šlo nejen o trest za jejich veřejné vystoupení, ale především o cílenou likvidaci mladé české inteligence. Tím spíš, že dalším bezprostředně následujícím aktem bylo uzavření vysokých škol. Karel Hýbek, Jiří Zapletal, Ladislav Bém, Lubor Zink, Jan Šabršula, Vojmír Srdečný a další pamětníci těchto dob usilují o rehabilitaci Mezinárodního dne studentstva, který byl jako reakce na popisované události vyhlášen ještě během války v roce 1941 a až později byl opatřen levicovým nátěrem. 

Zvláštní akce Studenti
Zdroj: ČT Ostrava/Alice Tabery

Dokument Zvláštní akce Studenti vznikl v Tvůrčí producentské skupině Lenky Polákové a ve spolupráci s Cinepoint s.r.o. a Živá paměť o.p.s. Televizní diváci jej uvidí 18. listopadu 2013 na ČT2 ve 20:00 hodin. Připravili producentka Alice Taberyová, režisér Petr Záruba a dramaturg Josef Albrecht.

Vydáno pod