Dálniční policisté: Zúžení u Rousínova je nebezpečné

Rousínov - Vyškovská dálnice D1 je od září zúžená. Silničáři pokládají nový povrch, proto si řidiči musí ve směru na Vyškov vystačit se dvěma jízdními pruhy a v protisměru na Brno dokonce jen s jedním. Podle dálničních policistů je ale uzavírka nebezpečná. Jen za posledních pět týdnů se na třináctikilometrovém úseku stalo 42 dopravních nehod.

„Řidič vyjede mimo dopravní komunikaci na nezpevněnou část. Pak ho komunikace vlastně podrží, on se lekne, strhne to a skončí v protisměru,“ popsal jeden z problémů chrlický dálniční policista Bohumil Dvořák. Více než čtyřicítka nehod si už vyžádala jedenáct zranění, nejvíce nebezpečné jsou přitom čelní střety, kdy řidič vjel přímo do protisměru. Takové nehody se u Rousínova staly už čtyři.

„Máme rozjednáno s Ředitelstvím silnic a dálnic a ministerstvem dopravy několik úprav. Projednáváme snížení rychlosti na 60 kilometrů za hodinu,“ naznačil návrh řešení dopravní situace Dvořák. Bohužel jedním z důvodů, proč řidiči na vyškovské dálnici bourají je nedodržování omezené rychlosti, která je nyní stanovená na 80 kilometrů v hodině.

O nehodách hovoří dálniční policista Bohumil Dvořák (zdroj: ČT24)

Dálniční policisté na opravovaném úseku testují také novinku: speciální senzory nastavují omezení rychlosti podle aktuální dopravní situace. Jedna taková tabule ale stojí milion korun.

Když nepozorný řidič ve zúženém pruhu havaruje, tvoří se na dálnici D1 kilometrové kolony. Auta si pak zkracují cestu tzv. po staré. „Když se něco na dálnici stane, tak je všechno odkloněné na Rousínov,“ popsal situaci Vincenc Chromý, který s rodinou žije nedaleko dálnice. Doprava ve městě je podle něj kvůli opravám dálnice přetížená. „Do toho houkají sanitky. Když se stane nějaká bouračka, tak všechno jede na Vyškov po staré,“ posteskl si Chromý.