Zloději ukradli ženě kabelku. Měla v ní milion korun

Vyškov - Starší žena si v kabelce nesla celoživotní rodinné úspory do banky. Rozhodla se ale ještě stavit na nákup ve vyškovském obchodním domě, kde jí při nakládání zboží do auta zloději ukradli kabelku přímo z vozíku. V ní měla koruny i eura v celkové hodnotě přes milion korun.

Když policie později dopadla pětičlenný rodinný gang, sami se přiznali, že krádež kabelky pro ně byla „životní trefa“. Za ukradené peníze si nakoupili například ojetá auta nebo drogy. Velkou část lupu se proto vyšetřovatelům nepodařilo zajistit. Skupinka okrádala nakupující na Moravě i ve východních Čechách. Podle policistů jim nyní hrozí až osmiletý trest. Zatím se podařilo prokázat patnáct takových případů, muži zákona jsou ale přesvědčeni, že číslo se ještě zvýší.

Postup při krádežích zůstává stejný: vícečlenná skupina zlodějů si vyhlédne nakupujícího, kterého v okamžiku nepozornosti připraví o tašku. Stále se ale snižuje věk pachatelů. Při jednom z nedávných případů policisté zjistili, že se na krádežích podílelo dokonce pětileté dítě. „Posílají krást i své děti, jimž je například okolo sedmi let a jsou vzhledem ke svému věku beztrestné. Při předvánočních nákupech by veřejnost měla být proto velmi opatrná,“ dodal Zdeněk Burian z brněnské policie.

Další zajímavostí je, že zlodějské gangy se neomezují jen na jednu oblast. Používají auta z půjčoven a krást vyjíždějí i za hranice. Jedna taková skupina nedávno stihla za týden na své výpravě po Evropě ujet šest tisíc kilometrů. Okrást nakupující se jim podařilo například v Itálii nebo Maďarsku. V zahraničí jejich techniky hodně lidí nezná a dávají si tak ještě menší pozor než nakupující u nás.

Vstup Ondřeje Schneidera o krádežích v nákupních centrech (zdroj: ČT24)