Stávka horníků nebude, kolektivní smlouva dojednána

Praha - Odboráři z OKD podepsali kolektivní smlouvu, stávka horníků se tak podle informací České televize konat nebude. Ještě v pondělí přitom oznámili několik termínů, ve kterých chtěli doly opustit. Kolektivní smlouva se týká období let 2014 až 2018. Zaměstnancům garantuje dosavadní mzdy a většinu benefitů, jinak byli ochotni demonstrovat. Po dnešní dohodě však stávkovou pohotovost odvolali.

OKD ponechá základní mzdové tarify pro rok 2014 stejné jako letos a v roce 2015 je upraví o inflaci. Po uplynutí tohoto období se bude o mzdách vyjednávat na roční bázi. Současně se sníží přídavek na dovolenou a Vánoce ze 14, respektive 16násobku denní mzdy shodně na 6násobek, uvedla mateřská NWR na svých stránkách.

„Obě strany přistoupily na kompromis, který firmě umožní pokračovat v restrukturalizaci, zaměstnancům přináší jistotu v podobě ponechání mzdových tarifů na stejné úrovni jako v roce 2013 a zachování většiny benefitů. Průměrné mzdy v OKD zůstanou vysoko nad regionálním průměrem,“ prohlásil mluvčí OKD Marek Síbrt.

Vyjádření NWR

„Ve srovnání s rokem 2013 přinese dohoda OKD v roce 2014 zhruba osmiprocentní snížení personálních nákladů v českých korunách. Tento očekávaný pokles personálních nákladů se skládá z přibližně čtyřprocentního snížení celkové odměny a čtyřprocentního snížení počtu zaměstnanců, bez započtení snižování stavů v rámci útlumu Dolu Paskov.“ 

Odboráři příplatky na dovolenou a Vánoce uhájili

Původně chtěla černouhelná firma svým zaměstnancům například zrušit příplatky na dovolenou a Vánoce, takzvané třinácté a čtrnácté platy. Místo toho nabízela zaměstnancům podíl na zisku a zvýšení mezd až o čtyři procenta za podmínky, že bude splněn plán těžby a bezpečnosti práce.

S tím však odbory nesouhlasily a 11. listopadu oznámily, že nejbližší termín jejich protestu bude o osm dní později. Stávky se mělo podle Odborové organizace působící v OKD zúčastnit 7 290 zaměstnanců, kteří s ní v referendu souhlasili.

Dle předsedy Sdružení hornických odborů Jaromíra Pytlíka nakonec přišel zaměstnavatel se vstřícným návrhem: „Ten jsme podepsali a to mluví za vše. Možnost stávky padá. Podle zákona to není možné, když je podepsaná kolektivní smlouva.“ 

Stejně jako poslední horníky z šachet OKD, které provozují už jen čtyři funkční doly v celém regionu.
Zdroj: ČT24/OKD

„Ustoupit musely obě strany. Je zřejmé, že ani jedna nemohla prosadit všechny své požadavky. Dojednaný kompromis nám umožní pokračovat v komplexní restrukturalizaci. Zaměstnancům přináší jistotu a zachování platů na nadprůměrné úrovni, ale i většiny sociálních benefitů,“ uvíta dohodu i ředitel OKD Ján Fabián. 

Na neúspěchu předchozích a až rok trvajících vyjednávání o kolektivní smlouvě se podepsala i úsporná opatření, která firma zavádí kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu. Jedním z nich je například kontroverzní uzavření Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku na konci roku 2014. Kvůli ekonomickým potížím už firma letos mimo jiné propustila 250 administrativních pracovníků a ruší stovky míst pro pracovníky dodavatelských firem.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

OKD

  • největší zaměstnavatel v Moravskoslezském kraji.
  • Loni byla v OKD hrubá průměrná mzda 37 149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35 283 korun měsíčně. 
  • V kraji, který sužuje vysoká nezaměstnanost, byla loni průměrná hrubá mzda 23 577 korun.