Brněnský brownfield Vlněna hostí dočasný klub

Brno – Jizvy na tváři měst a obcí – to jsou takzvané brownfieldy. Zanedbaných, nevyužívaných areálů jsou po celé zemi stovky. Nejvíc jich je právě na jižní Moravě. Jeden z nich, brněnský tovární areál Vlněna, hostí ode dneška dočasný klub, který má do areálu přitáhnout lidi.

Plocha větší než půl hektaru, ale využitá méně než z třetiny. Tak vypadá brownfield. V Jihomoravském kraji je jich téměř čtyři sta, což je vůbec nejvíc v celé republice. Patří mezi ně i areál Vlněna v centru Brna. Právně v něm se ode dneška otvírá první český pop-up klub. Večer zahraje Monika Načeva a Justin Lavash. Klub bude fungovat následující čtyři dny. 

Brownfield je nemovitost (pozemek, objekt, areál), která je nedostatečně využívaná, zanedbaná a může být i kontaminovaná. Vzniká jako pozůstatek průmyslové, zemědělské, rezidenční, vojenské či jiné aktivity. Brownfield nelze vhodně a efektivně využívat, aniž by proběhl proces jeho regenerace.

Definice dle Národní strategie regenerace brownfieldů

Takzvané pop-up neboli dočasné kluby jsou v poslední době stále víc populární i v Česku. Nápad funguje už dlouhou dobu například v New Yorku či Londýně. I tam dočasné kluby, obchody nebo restaurace oživují zapomenuté a nevyužívané prostory. 

Někde se daří, jinde ne 

Vlněna patří mezi areály, které na svůj druhý život teprve čekají. Úspěšně se naopak povedlo revitalizovat například brownfield Gala v Mikulově, kde vznikl hotel, vinárna a wellnes. Žije i důl Kukla v Oslavanech, který je provozován jako kulturní památka, doplněná o turistické atrakce.

Ve statistice počtu brownfieldů vede Jihomoravský kraj s 379 plochami, hned za ním je Liberecký (378 brownfieldů) a Ústecký (299 brownfieldů). Na opačném konci žebříčku je kraj Vysočina s 95 brownfieldy a hlavní město Praha s pouhými čtyřmi opuštěnými areály.

Revitalizaci brownfieldů brání hlavně nedostatek peněz. Oživění řady areálů by navíc prodražily staré ekologické zátěže, které by musel nový majitel nejprve za miliony korun zlikvidovat.

Původní využití brownfieldů 

Průmyslové využití                  71%

Vojenský prostor                    10%

Veřejná vybavenost                5%

Drážní prostor                         4%

Bydlení, obchod, služby           2%

Jiné využití                               8%

Nové využití brownfieldů 

Pracovní plochy                     31%

Bydlení                                   7%

Zeleň                                      6%

Rekreace                               4%

Veřejná vybavenost                2%

Doprava                                  2%

Smíšené                                 48% 

Zdroj: Brno Brownfields 2013

Téma brownfieldů v UVR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod