Zloději pořádají spanilé jízdy po vinařských sklepech

Hodonínsko - Jihomoravští vinaři jsou na stráži. Když se jim podařilo uhlídat úrodu na vinicích, zloději začali vykrádat jejich sklepy. Jen na Hodonínsku policisté vyšetřují šest případů vloupání do vinného sklepa. Z nich zmizelo červené i bílé víno, skleněné vybavení, demižony nebo láhve archivních ročníků.

První případy série vykrádání zaznamenali policisté v Josefově, kde se na začátku listopadu zloději podívali do zásob vinařů hned třikrát. Při své nezvané návštěvě přitom kromě vína ukradli také skleněné nádoby na víno, ale i jakoukoliv elektroniku či sebemenší cennost. Z jednoho sklepa odnesli i kukačkové hodiny.

Vinaři z Josefova škodu odhadli celkem na sto tisíc korun. Podle nich se zloději ve víně příliš nevyznali. „Nevím, jak si na tom pochutnali, protože vzali víno, kde jsou dole kvasnice a kal, takže to určitě žádní znalci nebyli,“ prohlásil vinař Bohumil Kocman, kterému z josefovského sklepa zmizely i téměř bezcenné věci. „Měli jsme tu třeba proutěný koš na polínka a jim se tyto věci asi hodily,“ smutně dodal Kocman.

Vinař Bohumil Kocman popisuje, jak na krádež přišel (zdroj: ČT24)

Další případ se odehrál v Rohatci, kde zloděj odnesl dvacet lahví archivního vína, které si vinař ocenil na deset tisíc korun. Spanilou jízdu vinařských zlodějů zakončují případy z Moravan, kde se do cizích sklepů lupiči vypravili hned dvakrát. Celkem si odnesli desítky litrů bílého a červeného vína i s demižony.

V Moravanech tak napáchali škodu asi dvacet tisíc korun. „Ve sklepě zůstaly jen prázdné demižony, veškeré archivy jsou pryč. Nové víno mám ještě v druhém sklepě, tak ho musím zabezpečit, aby se to neopakovalo,“ připustil okradený vinař z Moravan Zdeněk Hulcký.

„Každoročně se s několika případy setkáme, a to většinou v období, kdy už vinařské sklepy bývají opuštěnější. Tato doba nahrává pachatelům, protože lokality, kde se sklepy nacházejí jsou už poloprázdné,“ uvedla mluvčí hodonínské policie Kamila Haraštová.