Stavba D1 na Přerovsku se zpozdí, ÚOHS zrušil soutěž

Přerov – Stavbu dálnice D1 od Přerova k Lipníku nad Bečvou začne více než s půlročním zpožděním. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil zadávací řízení, ve kterém Ředitelství silnic a dálnic hledalo stavitele. Silničáři se rozhodli, že se nebudou odvolávat, vypíšou novou soutěž, místo na přelomu tohoto a příštího roku ale stavba začne nejdříve ve třetím čtvrtletí příštího roku. Podle úřadu ŘSD stanovilo vzhledem ke svým podmínkám příliš krátkou lhůtu pro doručení nabídek, to mohl být problém především pro zahraniční účastníky.

Výběrem dodavatele stavby části dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou, kterému je ŘSD ochotno zaplatit 6,6 miliardy korun, se ÚOHS začal zabývat v červnu z vlastní iniciativy. Silničáři během jeho zkoumání nemohli soutěž vyhodnotit. Antimonopolní úřad nakonec zadávací řízení zrušil, došel k závěru, že není v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. ŘSD podle úředníků stanovilo příliš náročné podmínky na to, aby je zájemci mohli splnit během lhůty, kdy mohli doručovat nabídky. Podle ředitele výstavby ŘSD Jiřího Mayera byla pro ÚOHS problematická podmínka zajištění odborné způsobilosti. „Šlo o to, zda měl uchazeč dostatek času na to, aby si v rámci naší legislativy obstaral potvrzení, že platí zahraniční autorizace,“ přiblížil Mayer. ÚOHS uvedl, že požadavek na autorizaci zaměstnanců mohl být problém především pro případné zahraniční dodavatele a termín měl být delší než 60 dnů.

ŘSD se rozhodlo, že proti prvoinstančnímu rozhodnutí antimonopolního úřadu nepodá rozklad, Jiří Mayer upozornil, že by se tak příprava stavby jenom dále zdržovala, snadno by se mohl ztratit i celý rok. Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové proto již organizace připravuje vypsání nového tendru, ve kterém prodlouží lhůtu pro podání nabídek.

Na trase určené pro stavbu D1 severně od Přerova zatím nic nenasvědčuje tomu, že tudy jednou povede čtyřpruhová komunikace. Změní se to zřejmě příští rok v létě. „Pokud nebudou komplikace, tak bychom měli na této stavbě začít pracovat někdy ve třetím kvartálu roku 2014,“ shrnul Jiří Mayer.

Dálniční úsek Přerov – Lipník nad Bečvou je jedním z posledních dvou chybějících částí D1. Tím druhým je navazující úsek Přerov – Říkovice, jejíž součástí má být i přerovský obchvat. Zatímco však u lipnicko-přerovské části už chybí jen dodavatel, přerovský obchvat zatím ještě nemá stavební povolení. Předběžně silničáři počítají s tím, že jeho stavba začne v roce 2015.

Jiří Mayer z ŘSD o zrušení tendru na D1 Přerov – Lipník nad Bečvou (zdroj: ČT24)