Liturgické předměty od Otmara Olivy skončily místo v katedrále ve skladu

Trnava – Tuna liturgických předmětů dnes namísto v katedrále skončila na podlaze ve skladu. Tak graduje spor sochaře Otmara Olivy s novým vedením arcidiecéze ve slovenské Trnavě. O dílo za tři miliony korun, které si před třemi lety objednal dnes odvolaný arcibiskup Róbert Bezák, nemá jeho nástupce zájem. Navíc hrozí, že výtvarník Oliva za svou práci nedostane žádnou odměnu.

Oltář, křtitelnice, monstrance, biskupská berla. To vše z nejkvalitnějšího bronzu. Tři roky práce výtvarníka, cizelérů a desítek dalších řemeslníků. Dvě auta dnes vyrazila z Velehradu na Slovensko, kde chtěl výtvarník Otmar Oliva své výtvory předat do rukou správců katedrály v Trnavě. Právě pro tento svatostánek byla výzdoba určena. 

Po dojezdu na místo byly věci vyloženy. Práce sochaře, který vyzdobil i soukromou kapli papeže ve Vatikánu, začala kus za kusem mizet – nikoliv však v katedrále, nýbrž ve skladu trnavského arcibiskupství. I když skončila díla na místě, pro které rozhodně určena nebyla, pro výtvarníka šlo o zatím poslední krok. „Zhotovitel Otmar Oliva svou povinnost splnil. Teď je na trnavské arcidiecézi, aby svou povinnost splnila taky,“ vysvětlila advokátka výtvarníka Kristýna Olivová. 

Hovoří výtvarník Otmar Oliva (zdroj: ČT24)

Nové vedení totiž smlouvu podepsanou odvolaným arcibiskupem Bezákem neuznává. Po výtvarníkovi nově požaduje zaplatit DPH. Tím by ale přišel o honorář za 3 roky práce - o 700 tisíc. Nový arcibiskup navíc moderní umění v katedrále nechce, preferuje některý z méně významných kostelů. Na vině jsou prý technické důvody, které brání instalaci děl v chrámu, pro který byla vyrobena. 

S tím ale autor výzdoby zásadně nesouhlasí. „Já jsem to dělal do katedrály, není možné dát to jinam. To přece nejde, kde bychom byli! Když sochař dělá nějakou věc, tak to dělá přesně na to místo,“ myslí si Oliva. 

Změna arcibiskupa, změna názoru 

Lukrativní zakázku přinesl českému výtvarníkovi před třemi lety tehdejší slovenský arcibiskup Róbert Bezák. V létě loňského roku ale bývalý papež Benedikt XVI. trnavského arcibiskupa za nejasných okolností odvolal. Současný arcibiskup Ján Orosch převzal funkci na konci srpna a od té doby se vedení arcidiecéze k uměleckému projektu nehlásí. 

Vedení slovenské arcidiecéze argumentuje chybami ve smlouvě. Podle nich část projektu nezískala souhlas památkářů, dalším problémem pak bylo účetnictví. „Vznikly nějaké problémy okolo DPH,“ připustil Bezák. Slovenská arcidiecéze na umělce nyní tlačí, aby předčasně svoji práci ukončil. Výtvarník se nehodlá vzdát. Ze skladu odešel rovnou do trnavské katedrály, vyměřit pozice pro 12 apoštolských svícnů.