Nový projekt sociální pomoci: Osamělí důchodci ubytují chudé studenty

Moravskoslezský kraj – S nápadem, jak vyřešit osamocení seniorů a zároveň levně ubytovat  studenty, přišla studentka z Maďarska. Jde o nabídku ubytovat studenty za symbolický poplatek přímo u seniorů. Za to by studenti nejméně dvě hodiny denně seniorům pomáhali a trávili s nimi volné okamžiky. Nápad by mohl významně pomoci i v Moravskoslezském kraji, ve kterém žije přes 340 tisíc důchodců. Projekt získal cenu Evropského institutu pro inovaci a podnikání.

Řešení, jak pomoci osamělým seniorům, nabízí projekt vysokoškolačky z Maďarska. Důchodci by doma ubytovali studenty, kteří by za nájem platili přibližně polovinu běžné ceny, kterou platí za vysokoškolské koleje. Šlo by přibližně o 1 200 korun měsíčně. Navíc by nejméně dvě hodiny denně pracovali pro seniory. Pozitiva projektu spočívají i ve sbližování a ovlivňování různých generací.

„Jde o sociální interakci, například by pomohli s nakupováním nebo by s důchodci cvičili,“ představuje svůj projekt Homebuddy Dorottya Maksay. Dodává, že přestože jde o citlivé téma, které si ještě vyžádá výzkum a později i spolupracující partnery, je přesvědčená, že za rok už projekt může fungovat.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Nápad společného bydlení seniorů a studentů oslovil i úředníky, kteří mají důchodce na starost. Pochvalují si například vzájemnou pomoc dvěma sociálně slabším skupinám obyvatel, kterými senioři i studenti jsou.

Z přibližně 350 tisíc důchodců, kteří žijí v Moravskoslezském kraji, žije přibližně deset tisíc z nich v domovech pro seniory. U většiny důchodců by tak mohlo najít ubytování všech 120 tisíc studentů, kteří se v kraji vzdělávají. 

Vydáno pod