Finále zahájí Radek Štěpánek s Novakem Djokovičem

Bělehrad – Tenista Radek Štěpánek rozehraje finále českých obhájců titulu v Davisově poháru se Srbskem. Hrdina loňského duelu o titul zkusí potrápit Novaka Djokoviče. Ve druhé dvouhře se Tomáš Berdych utká s Dušanem Lajovičem, náhradníkem za zraněného Janka Tipsareviče. Přímý přenos prvního finálového dne sledujte v pátek od 15:30 na ČT sport a našem webu.

Finále má papírově jasný scénář. Češi by měli stejně jako loni proti Španělům ve finále získat ve dvouhrách dva body přes dvojku soupeře a k tomu vyhrát čtyřhru. Jen těžko totiž budou porážet druhého hráče světa a vítěze Turnaje mistrů Djokoviče, který je ve formě a před cestou do Bělehradu vyhrál dvaadvacet zápasů v řadě.

Podle srbského kapitána Bogdana Obradoviče nemá finále favorita. „Stojí proti sobě letos dva nejlepší týmy. Češi hrají skvěle, respektujeme je a na druhou stranu věříme, že nám podpora fanoušků dodá energii. Máme výhodu povrchu, musíme hrát co nejlépe a mít i trochu štěstí, abychom mohli slavit,“ řekl Obradovič.

Novak Djokovič: „Začínám a doufám, že dokážu získat pro Srbsko první bod. Je důležité začít finále na vítězné vlně a pomůžu i Dušanovi (Lajovičovi), aby na něj nebyl tak velký tlak, protože se mu za stavu 1:0 bude lépe nastupovat.“

Štěpánek má s Djokovičem negativní bilanci 1:8 a letos s ním prohrál na Australian Open. „Hraje v neuvěřitelné formě. Kostí jednoho soupeře za druhým, sebedůvěru má určitě velkou a bude se chtít doma předvést,“ řekl Štěpánek, 44. hráč ATP. Od Berdycha se proti Lajovičovi očekává jistý bod, tak jako to česká jednička předvedla mimo jiné letos proti Švýcarsku a Argentině. „Jsem připraven pomoci přinést týmu co nejvíc bodů, co půjde,“ řekl Berdych.

Tomáš Berdych: „V Davis Cupu budou ještě víc než normálně rozhodovat zkušenosti, a těch mám víc. On určitě bude hrozně vyhecovaný a lidi ho poženou, o to člověk musí být ostražitější a hlídat si detaily, aby si ho osahal a věděl, co od něj může přijít.“

Do sobotní čtyřhry český kapitán Vladimír Šafařík nahlásil zbylé dva hráče Lukáše Rosola a Jana Hájka, ale hrát budou, pokud se nikdo nezraní, Štěpánek s Berdychem. Ti mají v Davisově poháru skvělou bilanci 13:1. „Debl je jednoznačně nejdůležitější bod,“ je si vědom Berdych.

Soupeři nahlásili pár Nenad Zimonjič, Ilja Bozoljac, je ale pravděpodobné, že jednoho z nich nakonec nahradí Djokovič. Češi porazili srbskou dvojici ve čtyřhře DC v roce 2010 i loni. „Tentokrát to chceme změnit a budeme na kurtu klidně pět hodin,“ vyhlásil Zimonjič.

V neděli se proti sobě nejdříve postaví jedničky Berdych s Djokovičem a v případném pátém, rozhodujícím utkání Štěpánek s Lajovičem. „Je těžké vyhrát Davisův pohár poprvé a ještě těžší je to obhájit, ale o to by bylo hezčí být na míse dvakrát za sebou. To by bylo krásné,“ řekl Šafařík, který zaskočil za nemocného Jaroslava Navrátila.

Tipsareviče v sestavě Srbů nahradil Lajovič

Devětadvacetiletý Tipsarevič získal Srbům třetí, rozhodující bod proti Kanadě v závěrečném pátém utkání zářijového semifinále. Od té doby ale laboroval se zraněním, předčasně ukončil sezonu a v Bělehradu celý týden netrénoval. Za Tipsareviče tak kapitán Bogdan Obradovič nominoval Lajoviče. Ten letos na okruhu ATP odehrál čtyři zápasy a čtyřikrát prohrál, jinak hrál challengery.

„Letos se výkonnostně zvedl, ale není to hráč na rychlý povrch, je mladý. Nedokážu si představit, že by to zvládl,“ řekl o něm český hráč Jan Hájek. V Davisově poháru si třiadvacetiletý Lajovič zahrál jen jednou. Loni nastoupil za rozhodnutého stavu proti Švédsku a připsal si výhru.

Češi hrají třetí finále Davisova poháru za pět let. S vítěznou baráží v Rumunsku v září 2011 vyhráli už osmkrát v řadě a poprvé v historii mají šanci „salátovou mísu“ obhájit. Slavnou trofej získali loni v Praze po výhře nad Španěly, navázali tak na triumf tehdejšího československého týmu s Ivanem Lendlem v roce 1980.