Desítky psů se tísnily v malé místnosti plné výkalů

Pozďátky (Třebíčsko) – V otřesných podmínkách chovají dva muži z Pozďátek na Třebíčsku zhruba šedesát psů a řadu dalších hospodářských zvířat. Zvířata se tísní na malém dvorku, který je zaskládaný harampádím a odpadky. V domě a jeho bezprostředním okolí se šíří nepříjemný zápach. Týrání se dnes rozhodla učinit přítrž policie za doprovodu veterinářů a pracovníků Ligy na ochranu zvířat.

V domě dvou bratrů z Pozďátek na Třebíčsku byli policisté, veterináři a pracovníci z Ligy na ochranu zvířat kvůli podezření na týrání už v pondělí. To co viděli, otřáslo i těmi nejotrlejšími. Zhruba šedesátka psů běhala po malém dvoře i po domě.

„Objevili jsme v bytových prostorech, konkrétně v místnosti o rozměrech tři krát pět metrů, které říkali kuchyň, čtyřicet psů včetně deseti štěňat. Psi tam byli jeden na druhém, navíc ve výkalech, bez přístupu k vodě. Kráva, která tam byla chována, také neměla přístup k vodě,“ popsal zásah Jiří Žák z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Kromě psů a krávy v domě našli také prasata, slepice a v několika zavřených sudech dokonce i uhynulé králíky.

Rozhovor s Jiřím Žákem z Veterinární a farmaceutické univerzity (zdroj: ČT24)

Byla to časovaná bomba, která vybouchla, říkají veterináři

„Zvířata tam žijí ve výkalech, psi tam trpěli nejrůznějšími kožními parazity. Nečekal jsem, že v životě něco takového uvidím,“ řekl Žák. Zvířata podle něj neměla základní veterinární péči ani dostatek krmení. V domě navíc nefunguje voda ani elektřina. V okolí domu se válí odpadky a nejrůznější věci, které majitelé shromáždili. Sousedy navíc trápí silný zápach.

Muž žijící v domku se svým bratrem péči o velké množství zvířat na malém prostoru naprosto nezvládal. „Je to jeden z nejhorších případů, s jakým jsem se za své dvacetileté praxe setkal,“ dodal Petr Ondráček z třebíčské Ligy na ochranu zvířat.

NO COMMENT: Zvířata žijí v otřesných podmínkách (zdroj: ČT24)

Policisté, veterináři a pracovníci Ligy na ochranu zvířat se rozhodli týraná zvířata z Pozďátek odvézt. Dnes převezli devět fen a tři štěňata do útulků v Třebíči a okolí, muž souhlasil i s náhradním umístěním krávy. „Snažíme se najít nové domovy pro zbývající zvířata,“ řekl Ondráček. Hledání náhradního umístění bude trvat ještě několik dnů až týdnů. Liga na ochranu zvířat zaroveň vyzvala veřejnost, která by chtěla trpícím zvířatům pomoci třeba tím, že jim poskytne dočasné ubytování, ať sdružení kontaktuje.

Jiří Žák z Veterinární a farmaceutické univerzity

„Já si myslím, že ti lidé si vůbec neuvědomovali, že svoje zvířata týrali. Je to typický příklad, kdy lidé chovají velké množství zvířat na malém prostoru a jsou přesvědčeni o tom, že u nich se mají nejlépe. Ale realita je naprosto odlišná. V tomto případě šlo o nízký intelekt a také nedostatek vědomostí o tom, jak chovat zvířata, v jakém počtu tak, aby na to stačili.“

Zatím nebyl nikdo obviněn, policie případ prověřuje pro podezření ze spáchání přečinu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. „Vyšetřování je na samém počátku, zatím nelze stanovit ani výši případného postihu,“ řekla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Případ rozsáhlého týrání zvířat (zdroj: ČT24)