Dnešní noc patřila divadlům

Brno, Zlín - Kdo si chtěl vyzkoušet, jaké to je stát na prknech, které znamenají svět nebo se dozvědět, co skrývá divadelní zákulisí měl možnost v sobotu 16. listopadu, kdy se v Česku konala Noc divadel. V Brně se do projektu zapojily jak známé scény – například Městské divadlo Brno, Národní divadlo Brno či Husa na provázku – tak i alternativní divadla. Zlínské divadlo zase připravilo kromě několika nočních představení také koncert a prohlídku divadla s baterkami. Celkem se do prvního ročníku akce v celé republice zapojilo přes 80 souborů z 24 měst.

Noc kostelů, Noc vědců nebo čtenářská Noc s Andersenem. K akcím, které lidi lákají do veřejných institucí na netradiční program a v netradiční, noční hodiny, se letos poprvé přidává i večer zasvěcený múze Thálii – Noc divadel. 

V Brně se do akce zapojilo hned dvanáct divadel – od Národního divadla Brno až po studentské divadlo Marta či Centrum experimentálního divadla. Všechny společně pak lákaly na velkou městskou hru Múze na stopě nebo divadelní průvod městem. „Lampionový průvod, který začne v 17:30, bude procházet celým centrem města Brna. U každého divadla proběhne krátké zastavení s hrou nebo jiným vystoupením,“ zval na akci Ondřej Navrátil z Centra experimentálního divadla. 

Program představení a doprovodných akcí ve vašem městě najdete na stránkách Noci divadel.

NO COMMENT: Lampionový průvod Noci divadel v Brně (zdroj: ČT24)

Na diváky mysleli i ve Zlíně 

Zlínské divadlo připravilo u příležitosti Noci divadel kromě několika představení také koncert či noční prohlídku divadla s baterkami. Program odpoledne zahájila Pohádka do Kapsy v podání slavičínského divadla i další doprovodný program pro malé diváky.

Na Velkém sále divadla program pokračoval inscenací Jako Thelma a Louise Divadelního spolku Frída Brno. Studio Z nabídne představení zlínského divadla Tracyho tygr. Na večer je připravena škola beatboxu. Ve 22:30 se návštěvníci s baterkami vydají na cestu ztmavlým divadlem, provedou je herci. Akci zakončí noční koncert brněnské kapely, ve které vystupuje i umělecká šéfka divadla Hana Mikolášková a nový člen zlínského souboru, herec Tomáš David.

Plakát k Noci divadel 2013
Zdroj: ČT24/IDU

Potlesk napříč Evropou

Tuzemské scény se letos připojily k dalším evropským zemím, kde jsou divadla takto netradičně zpřístupněna veřejnosti vždy třetí listopadovou sobotu. „Noc divadel pořádáme proto, abychom ukázali kreativní potenciál bohaté divadelní sítě i přátelštější  pohostinnou tvář divadla,“ zdůvodnila připojení českých scén k European Theatre Night Martina Černá z Institutu umění - Divadelního ústavu, který je koordinátorem prvního ročníku. Všechna divadla zapojená do akce v 11 zemích Evropy dnes symbolicky propojí společný potlesk v 19:00