Darujte, co sami nakoupíte. V Česku začíná první potravinová sbírka

Jižní Morava - Ve 111 obchodech po celém Česku se dnes uskuteční první národní potravinová sbírka. Lidé budou moci ve vybraných obchodech nakoupit a následně darovat trvanlivé potraviny, které pak prostřednictvím potravinových bank poputují například do azylových domů, domovů pro seniory nebo k rodinám ve finanční nouzi. Do projektu se zapojily zejména velké supermarkety. Na jihu Moravy se připojí obchodní domy v Brně, Znojmě i Boskovicích.

Potraviny budou v obchodech Tesco, Albert, Globus, Interspar a Makro vybírat dobrovolníci v modrých zástěrách s logem projektu „Potraviny pomáhají“. Zákazník, který se bude chtít do potravinové sbírky zapojit, dostane od dobrovolníků nákupní seznam s výčtem trvanlivých potravin, které bude moci dobrovolně zakoupit a následně za pokladnami darovat. Zájem je zejména o cukr, mouku, těstoviny, sůl nebo olej.

Vstup Barbory Lukšové (zdroj: ČT24)

Desetina obyvatel Česka žije pod hranicí chudoby a dalších 1,7 milionu lidí musí vystačit s příjmem těsně nad ní. Právě těm bude směřovat pomoc z národní potravinové sbírky. Potraviny se následně rozdistribuují z jednotlivých krajských potravinových bank do asi 130 neziskových organizací, azylových domů, dětských domovů nebo domů pro seniory. 

Kde nákup pomáhá?

Albert U dálnice 744, Brno – Modřice

Albert Vídeňská třída 684/69, Znojmo

Globus Hradecká 40, Brno-Ivanovice

Interspar Tkalcovská 869/1, Brno - Cejl

Interspar Ve Vaňkovce 462/1, Brno - Galerie Vaňkovka

Interspar Vídeňská 89 A, Brno - Vídeňská

Interspar Brněnská 2937/21, Znojmo

Makro Kaštanová 506/50, Brno – Tuřany

Tesco Chrudichromská 2454/3, Boskovice

Tesco Cimburkova 4, Brno

Organizátoři poukazují i na DPH za darované potraviny

V Česku se jedná o vůbec první akci podobného druhu. Podle Pavlíny Kalousové, předsedkyně platformy Byznys pro společnost, která akci organizuje, by ale letos mohla být založena tradice a podobně velká akce, kdy pomáhají nejen firmy, ale mohou se zapojit i lidé z řad široké veřejnosti, by mohla být organizována každý rok. Potravinovou pomoc už v minulosti zahájilo například Polsko či Maďarsko, ve Francii se podobné sbírky pořádají již více než dvacet let.

Další možnost, jak získat potraviny pro dobročinné účely, je darování přímo od obchodníků. To ovšem výrazně komplikuje česká legislativa, podle níž darované potraviny podléhají platbě DPH. Výrobci a prodejci potravin tak musejí z darovaných potravin odvádět 15 procent DPH a navíc každou darovanou položku uvést v darovací smlouvě. Právě i na tuto skutečnost chtějí organizátoři akce v čele s platformou Byznys pro společnost a Českou Federací potravinových bank poukázat.

Pavlína Kalousová, předsedkyně platformy Byznys pro společnost:

„Myslím si, že DPH na darování potravin je jedna z oblastí, ve kterých je Česká republika papežštější než papež, protože ve většině států Evropské unie je DPH na darované potraviny nula. Já nevidím sebemenší důvod, aby něco podobného nebylo zavedeno i v České republice.“

Celoročně funguje podobný projekt například v Hodoníně, kde tamní charita ve vybraných prodejnách sbírá potraviny pro potřebné. „Lidem se líbí, že přispívají konkrétním darem, který si sami vyberou,“ vysvětlil popularitu tohoto druhu solidarity ředitel charity Václav Salajka.  První podobné boxy se objevily v Kanadě. Na jihu Moravy už funguje pět potravinových prodejen, které celoroční potravinovou pomoc nabízejí.

Národní potravinová sbírka tématem Studia 6 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod