Polovina majetku Troskotovic má jít do dražby

Troskotovice (Brněnsko) – Až o polovinu obecních pozemků mohou přijít Troskotovice na Brněnsku. Městys nezaplatil pohledávku ve výši bezmála čtyř milionů korun, exekutoři se proto rozhodli vydražit obecní pole, stavební parcely nebo zahrady. Mimořádnou situací se dnes večer zabývali troskotovičtí zastupitelé. Občané od nich chtěli slyšet, proč k dražbě vůbec došlo.

Atmosféra na troskotovickém zastupitelstvu by se dnes dala krájet. Schůzi svolala místostarostka městyse na nátlak občanů, kteří chtějí vědět, proč Troskotovice přijdou až o polovinu obecního majetku. Starosta obce Michal Ordoš totiž původně jednání svolat odmítl.

Začátek jednání byl bouřlivý. Starosta totiž chtěl na program zařadit i další body. To ale odmítli jak někteří radní, tak i zastupitelé. Starosta proto musel začít s vysvětlováním, kde obec k dluhu 3,7 milionu korun přišla. Podle něj jde o peníze z nezdařeného prodeje obecního majetku. Ten měla obec prodat kupci, který se sám dostal do finančních obtíží a vinou administrativních nesrovnalostí teď problémy dopadly i na samotné Troskotovice. Starosta tak ujistil, že se obec do problémů dostala ne vlastní vinou.

Dražba troskotovického majetku je naplánovaná na 12. prosince. Prodávat se bude více než třicet pozemků o celkové hodnotě přesahující 24 milionů korun. Do dražby soudní exekutorka poslala pole, polní cesty, stavební parcely, zahrady i předzahrádky. Jde téměř o polovinu všech pozemků, které městys vlastní. Starosta dnes slíbil, že se pokusí chyby napravit a dražbě zabránit, podle svých slov by to měl stihnout do konce příštího týdne.

Vydáno pod