Libavá bude samostatná

Libavá – Armáda České republiky zahájila opravy v obcích, které mají být od ledna příštího roku vyňaty z výcvikových prostorů. Rozhodla o tom vláda na začátku minulého roku v rámci úsporných opatření Ministerstva obrany. Nový zákon o zmenšení vojenských prostorů by měla Poslanecká sněmovna projednat v nejbližších týdnech. Ministerstvo obrany vyčlenilo na nejnutnější opravy 200 milionů korun, z nich 150 milionů chce proinvestovat přímo v Libavé.

Armáda České republiky dnes v Libavé zahájila demolici nepotřebných objektů, například komplex kasáren, bývalou kotelnu nebo ubytovnu. „Sověti stavěli kvalitně. Nešetřili cementem. Stavby jsou bytelné, ale stroj si s tím poradí,“ tvrdí strojník Jindřich Tománek. Armáda chce v průběhu příštího roku opravit cesty, mosty, kompletně vybudovat novou energetickou síť a především kanalizaci a vodovody. „Investice je plánována na 100 milionů korun. Prostředky v tuto chvíli vyčleněny nejsou, jsou ale zařazeny v plánu na rok 2014,“ uvádí předseda komise pro optimalizaci vojenských újezdů Vladimír Kazatel.

Město Libavá dostane od armády dva hektary pozemků na obyvatele, celkem tedy 2200 hektarů lesů, polí a ostatních ploch. „Část těchto prostor bude spadat do katastru města Libavá. Jde o plochy, které byly dosud přístupné o víkendech a státem uznaných svátcích,“ vysvětluje Jindřich Machala z Osadního výboru Města Libavá.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

1. ledna 2015 by měl v Libavé začít úřadovat nový správce. Do třech týdnů by se pak měly uskutečnit první oficiální komunální volby, ve kterých si lidé budou moci po desítkách let zvolit svého starostu a zastupitelstvo. Dosud vše řídila armáda „Já osobně to vítám, protože je potřeba, aby se lidi začali starat o sebe. Spoléhat na to, co nám vzdáleně diktuje Ministerstvo obrany, už asi nepůjde,“ míní Jindřich Machala.

Zachovat školu a školku, zajistit lidem dopravní spojení a spolupracovat s dalšími obcemi v mikroregionu jsou priority, které si obyvatelé Libavé stanovili. „Konkrétní nabídky Olomouckého kraje obcím vzejdou z jednání, která proběhnou v prvním čtvrtletí příštího roku,“ informuje náměstek hejtmana Krajského úřadu Olomouc Michal Symerský (KSČM).

Vojenský prostor Libavá je druhým největším vojenským prostorem v České republice. Za jeho hranicemi se od ledna příštího roku ocitnou dvě nové obce Město Libavá s místní částí Heroltovice a Luboměř pod Strážnou. Části Kozlov a Slavkov by se pak měly sloučit.