Ostrava chystá vyhlášku o omezení hazardu

Ostrava – Do dnešního dne měli ostravské městské obvody nahlásit magistrátu své požadavky k nové vyhlášce o hazardu, kterou budou zastupitelé schvalovat pravděpodobně v prosinci. Počet provozoven by se podle města měl snížit až o polovinu. Každý z třiadvaceti obvodů se ale k omezení heren a kasin postavila jinak.

V dolní části Hlavní třídy v Ostravě-Porubě jsou herny a kasina téměř na každém kroku. Většina z nich navíc funguje nonstop. Porubští zastupitelé proto rozhodli, že hazard už ve svém obvodu nechtějí. Podle nich s ním zmizí i kriminalita. Obvod sice přijde o osmnáct milionů, chybějící peníze ale najde jinde. Podobný postup zvolila i Moravská Ostrava a Přívoz, v centru města zůstanou jen kasina. „Herny jsme omezili už dávno, teď rušíme videoloterijní terminály. Povolení dostali jen kasina,“ uvádí mluvčí Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková.

Největší městský obvod Ostrava-Jih hazard úplně zakázat nechce. Trvá ale na tom, že hráči budou moci sázet jen na některých místech. Zmizet by měly herny třeba z vnitrobloků. „Vybrali jsme čtyři ulice, kde hazard může zůstat. Jsou to ulice Horní, Dr. Martínka, Výškovická a Plzeňská,“ informuje místostarosta Ostravy-Jihu Radim Miklas (ODS).

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Zastupitelé uvažují i o tom, že by zakázali hazard plošně v celé Ostravě. Záležet bude především na politické dohodě. Město zatím počítá s variantou, že si každý obvod pravidla upraví sám. Zároveň by s novou vyhláškou měl začít platit i etický kodex heren, který by zpřísňoval jejich provozování. „Hráči by museli být registrováni a pod kamerovým dohledem,“ dodává náměstek primátora Ostravy Tomáš Petřík (ODS).

Pokud zastupitelé vyhlášku skutečně v prosinci schválí, měla by platit od půlky příštího roku. Už teď ale zastupitelé i vedení města mluví o tom, že by její platnost mohli posunout až na začátek roku 2015.