Krádež vánočního stromku se v Novém Jičíně nevyplatí

Nový Jičín – Ještě před Vánocemi plánuje Nový Jičín ošetřit více než 2000 stromků speciálním postřikem. Látka, kterou jsou stromy natřeny, se totiž při pokojové teplotě rozkládá a silně zapáchá. Pracovníci technických služeb a městských lesů některým stromkům také ulamují větvičky, aby nebyly pro zloděje tak atraktivní.

Město takto chrání jehličnany před Vánocemi už pátým rokem. „Je to účinné, protože od roku 2008 jsme žádné krádeže nezaznamenali,“ řekla mluvčí Nového Jičína Marie Machková.

„Natíráme všechny stromky do výše pěti metrů. Látka obsahuje i ovčí tuk, který se v teple rozkládá a velmi intenzivně zapáchá," uvedl vedoucí střediska veřejné zeleně technických služeb Petr Hanzelka.

Vánoční stromky
Zdroj: Jeff J. Mitchell/ISIFA/Getty Images

Na sídlištích, v městských lesích i v parcích, tam všude budou do konce listopadu postřikem ošetřeny smrky, jedle i borovice. „Používáme takové složení postřiku, které chrání smrky a jedle nejen před zloději, ale také před okusem zvěře," uvedl Jiří Schindler z odboru životního prostředí novojičínské radnice.

Vydáno pod