Moravskoslezský kraj dál trápí smog

Ostrava – Špatné rozptylové podmínky dál trápí prakticky celý Moravskoslezský kraj – oproti pátku se situace výrazně zhoršila. S výjimkou Třince byl dnes ráno imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový překročen všude minimálně dvojnásobně.

Z informací Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že nejhorší je situace v Karviné a ve Věřňovicích na Karvinsku, kde dnes ráno stanice naměřily 159, respektive 158 mikrogramů.  Stanice v regionu většinou naměřily hodnoty vysoko nad hranicí 100 mikrogramů na metr krychlový.

Vítkovická ocelárna Evraz
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

„Během dnešního dne a noci nepředpokládáme vzhledem ke stávající meteorologické situaci významnější změnu celkové imisní situace. Hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou v Moravskoslezském kraji pohybovat nad hodnotou imisního limitu, místy i trojnásobně," uvedli meteorologové. Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin jsou podlimitní.

Smog v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Ovzduší v Moravskoslezském kraji je dlouho nejhorší v zemi i Evropě. Špatné rozptylové podmínky jsou v regionu na podzim a hlavně v zimě. Za znečištění ovzduší může místní průmysl, doprava i kotle v rodinných domech, nezanedbatelný vliv mají podle odborníků škodliviny přicházející ze sousedního Polska.