Dokument Století rádia má v sobotu televizní premiéru

Ostrava - V Tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové vznikl nový televizní dokument Století rádia. Vymyká se tradičnímu pojetí tohoto žánru a důraz klade na využití zvukového záznamu. Tvůrci vytvořili obraz 20. století na pozadí historie rozhlasového vysílání v srdci Evropy. Tato unikátní dokumentární koláž je koncipovaná na základě autentických dobových rozhlasových nahrávek.

Většina z nás má v paměti uchovánu melodii znělky oblíbeného pořadu, barvu hlasu redaktorů, zjitřenou dikci v okamžiku živelních katastrof nebo historických zvratů, komentáře sportovních výkonů nebo přímé přenosy jedinečných kulturních akcí. Události jakoby měly svůj otisk ve zvucích, které je provázejí. A kde jinde by měly mít tu nejpřesnější ozvěnu než právě v rozhlasovém vysílání.

Dramaturg Martin Novosad nám k tomu řekl: “Když mne před časem oslovil Milan Švihálek s nápadem na dokumentární seriál o rozhlase, s velkým potěšením jsem tuto výzvu přijal. Chtěli jsme zachytit mimořádně zajímavou historii tohoto média na pozadí klíčových událostí našich dějin. Koncept cyklu jsme nakonec pozměnili s ohledem na schválený solitérní dokument. Společně s režisérem Romanem Vávrou jsme se rozhodli realizovat snímek, který by vycházel pouze z původních rozhlasových nahrávek, jež by samy o sobě byly výmluvným komentářem a svědectvím o pohnuté historii naší republiky i fenoménu rádia. Čekala nás náročná práce a jsem přesvědčen, že se nám smělý záměr podařilo naplnit. Věřím zároveň, že tím nejen pracovníkům rozhlasu, ale i všem zvídavým televizním divákům, předáváme náš film k letošnímu rozhlasovému výročí jako vzkaz úcty a důvěry v hodnotu, která přetrvává.“

Rozhlas se stal ve 20. století fenoménem komunikačních možností, který do značné míry ovlivnil naši historii i její vnímání. Dokument Století rádia přichází s unikátním záměrem, prostřednictvím pečlivě vybraných rozhlasových záznamů, filmových archivů i autentických výpovědí přiblíží rozhodující období českých dějin. Tvůrci chtějí ukázat, jak tyto události formovaly médium rádia a naopak, jak rozhlas, klíčový zdroj informací a zábavy a současně propagandistický nástroj zneužitý ideologií, spoluvytvářel a ovlivňoval historii naší země.

Dokument Století rádia připravili scenárista Milan Švihálek, dramaturg Martin Novosad, střihač Jakub Voves a režisér Roman Vávra. Předpremiéra filmu se koná v úterý 26. listopadu v 15:00 hodin v ostravském Minikinu, televizní premiéra 30. listopadu na Čt art ve 20:25 hodin.

www.ceskatelevize.cz/stoletiradia

Vydáno pod