Lidé se prošli po historických místech gay a lesbické komunity v Brně

Brno - Neobvyklou procházku centrem Brna dnes zažila asi osmdesátka zájemců. V rámci festivalu Mezipatra si s průvodcem prošli místa, která jsou spojená s historií místní gay a lesbické komunity. Kromě toho festival až do středy nabídne desítky filmů s takzvanou queer tématikou, výstavy, přednášky a workshopy. Čtrnáctý ročník festivalu potrvá v Brně až do 20. listopadu.

„Chtěl bych vás přivítat na vycházce nazvané Buzince našich bab a dědů v Brně,“ vítal zájemce o netradiční prohlídku Brna průvodce Jan Seidl. Cílem dvouhodinové odpolední procházky byla stoletá historie homosexuální komunity v jihomoravské metropoli.

Úvod patřil domu v Pekařské ulici, kde sídlil počátkem 90.let první lesbický klub v Brně – Sapfó. „Nejprve se scházely někde jinde, ale od roku 1993 tady. Jeho zakladatelkou byla Inge Poláková,“ vysvětloval průvodce. Do jedné z vil pod Špilberkem zase chodil básník Jiří Kuběna za chlapcem jménem Ivan, kterého platonicky miloval a složil o něm v roce 1953 i báseň.

Hovoří průvodce Jan Seidl (zdroj: ČT24)

Historie gayů a leseb ale nebyla vždy romantická. V minulosti byl styk mezi lidmi stejného pohlaví trestným činem a homosexuálové často končili u soudu. Někteří vypočítaví mladíci se na svádění gayů a jejich následné vydírání dokonce specializovali.

Legalizovat vztah dvou mužů nebo žen se ve 30. letech pokoušel třeba advokát Karel Fain, který žil v Masarykově ulici v Brně. „Je to dost významná, ale zatím velice málo probádaná postava prvorepublikového hnutí sexuálních menšin,“ uzavřel Seidl.