Mírovští vězni si koncert slovenského Jerguš Oravec Tria užili

Mírov (Šumpersko) - Za zdmi mírovské věznice, která patří k nejpřísněji střeženým v zemi, znělo dnes odpoledne blues. Po roce sem opět zavítal festival Blues Alive, v jehož rámci se představilo slovenské Jerguš Oravec Trio. Satelitní koncert mezinárodní bluesové přehlídky má za branami Mírova již dlouholetou tradici. Letos si ho užily tři desítky vybraných vězňů, řekla ČTK mluvčí věznice Kamila Válková.

„Atmosféra byla úžasná. Odsouzení tleskali ještě dřív, než písnička skončila. Byli nadšení, mělo to úspěch,“ uvedla mluvčí. Jediným zklamáním tak podle ní bylo, že se kvůli pozdějšímu příjezdu účinkujících již nedostalo na vystoupení mírovských vězňů. „V současné době zde sice už neexistuje žádná kapela, ale šest odsouzených se chystalo spoluvězňům zahrát. Těšili se na to a byli překvapení, že nakonec vystoupit nemohli,“ dodala Válková.

O koncert Blues Alive byl mezi vězni velký zájem, přihlásilo se jich téměř 90. „Zúčastnit se mohli za odměnu ti, kteří mají kladný přístup k výkonu trestu,“ doplnila mluvčí mírovské věznice, kde je v současnosti umístěno 364 odsouzených. Podle pořadatelů bluesové koncerty na Mírov patří. Blues má totiž kořeny v Americe, kde vznikalo ve věznicím podobném prostředí, v pracovních táborech v afro-americké otrocké komunitě v 19. století.

Letošní 18. ročník festivalu Blues Alive začal v Šumperku ve čtvrtek. Hvězdou této největší středoevropské přehlídky bluesové hudby byl tentokráte neworleanský kytarista Walter Wolfman Washington. Pořadatelé o přítomnost tohoto sedmdesátiletého muzikanta usilovali několik let. Festival letos zavítal kromě Mírova i do Zlína a do polského Chorzówa, kde dnes večer velký koncert ukončí hlavní festivalové dění.

Vydáno pod