Valašské Meziříčí schválilo vyrovnání s Poličnou. Obci dá 3,5 milionu

Valašské Meziříčí – O konečném majetkovém vyrovnání mezi Valašským Meziříčím a obcí Poličná dnes na mimořádném zasedání rozhodli meziříčští zastupitelé. Poličná se od Valašského Meziříčí odtrhla 1. ledna letošního roku. Obě obce se dohodly, že vzájemné závazky vyrovná tři a půl milionu korun, které Meziříčí zaplatí Poličné. Obec navíc dostane jednu akcii společnosti Valašská hospodářská. S plánem už souhlasili zastupitelé v Poličné, teď ho posvětili i ti z Meziříčí.

Valašské Meziříčí musí Poličnou vyplatit za její podíly v městských společnostech a za pozemek v areálu Průmyslové zóny Lešná. Závazky vůči Valašskému Meziříčí má i Poličná, a to za 3,8 milionu. Konečný účet vychází ve prospěch Poličné, od Meziříčí by měla nově vzniklá obec dostat 3,5 milionu korun.

Výsledek dnes obě strany označily za kompromis a vyzdvihly, že se na vyrovnání domluvily rychle. „Je to takový politický kompromis, je to schůdné pro obě zastupitelstva,“ řekl starosta Poličné Vladimír Místecký.

Počátek jednání o vyrovnání byl mnohem vypjatější, město chtělo po Poličné desítky milionů korun za ztráty společnosti ST Servis, která provozuje i krytý bazén. Nakonec však od svých požadavků ustoupilo.

Rozchod kvůli škole 

Dvě místní části Poličná a Krhová se od Valašského Meziříčí odtrhly 1. ledna letošního roku. Oddělení od města si tamní obyvatelé vymohli v referendu na jaře 2012. Hlavním důvodem razantního kroku byl spor o místní základní školy. Valašskomeziříčská radnice totiž plánovala školy v rámci optimalizace zavřít. Chtěla tím ušetřit peníze a získat více studentů do škol ve městě. Obyvatele Krhové a Poličné plán rozčílil natolik, že se rozhodli od města osamostatnit. 

Jednání o následném vyrovnání mezi Meziříčím a dvěma novými obcemi se zkomplikovalo na jaře letošního roku. Krhová a Poličná doufaly, že v majetkovém vyrovnání získají desítky milionů korun. Vedení Valašského Meziříčí naopak od bývalých částí požadovalo téměř devadesát milionů korun.

Obce nakonec dospěly ke kompromisu, který, alespoň v případě Poličné, skončil pro novou obec přilepšením do obecní kasy.

Vydáno pod