Prach z Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka neodlétá

Ostrava – První smogovou situaci nové topné sezony vyhlásili meteorologové v části Moravskoslezského kraje. Platí pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko, netýká se však Třince a okolí. Smogovou situaci vyhlašuje Český hydrometeorologický ústav v případě, kdy po dva dny nepřetržitě průměrné hodinové koncentrace polétavého prachu za posledních 24 hodin překračují dvojnásobek imisního mikrogramu, který je 50 mikrogramů.

Smogovou situaci vyhlásili meteorologové v neděli večer, v pondělí se ale obyvatelé Moravskoslezského kraje neprobudili do lepšího vzduchu – spíše naopak. Ráno byl velmi špatný vzduch paradoxně v Třinci, kterého se smogová situace netýká. Odpoledne však zde byl v rámci regionu výjimečně čistý vzduch. Naopak v Ostravě-Zábřehu po celý den prachu přibývá, celodenní průměr hodinových měření dosáhl odpoledne 139 mikrogramů v metru krychlovém, od rána tak došlo ke zvýšení asi o 20 mikrogramů.

Že v oblasti platí smogová situace, znamená, že po dva dny neklesl průměr hodinových měření koncentrace polétavého prachu za posledních 24 hodin pod 100 mikrogramů na metr krychlový. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší osoby a malé děti by se venku neměli fyzicky zatěžovat. Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko už za sebou mají prašný víkend a nezmění se to ani v nejbližší budoucnosti. „Dnes odpoledne nepředpokládáme významnější změnu celkové imisní situace. Hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu budou nadále s velkou pravděpodobností nadlimitní, v Moravskoslezském kraji místy až dvojnásobně,“ uvedli meteorologové.

Ačkoli jinde než ve třech okresech Moravskoslezského kraje smogová situace neplatí, zvýšená koncentrace polétavého prachu je i na dalších místech zejména na střední a východní Moravě. V Přerově a Prostějově se průměrná koncentrace prachu pohybuje mírně nad limitem, ráno však byl v obou městech vzduch velmi špinavý. Zvýšené množství mikročástic prachu létá také v Uherském Hradišti.