Hledejte Rychlé šípy v Ostravě

Ostrava – Fanoušci spisovatele Jaroslava Foglara si originálně připomínají 75. výročí od vydání prvního komiksu s pěticí chlapců, kteří ovlivnili dětství několika generací. V centrech šesti měst, mezi kterými je poprvé i Ostrava, ukryli figuríny legendární pětice v životní velikosti a vyhlásili pátrání. Akce vyvrcholí oslavou foglarovského výročí na Masarykově náměstí 17. prosince.

Stínadla jsou jen jedna, ale ani po 75 letech si nikdo není jistý kde. Tak proč je nehledat třeba v Ostravě. Martin Vérteši předsedá severomoravskému Sdružení přátel Jaroslava Foglara a sám připomíná Mirka Dušína. Teď vyzývá dětské i dospělé dobrodruhy k výpravám do tajuplných uliček. „Je to taky o tom projít si město tak, jak jste si ho nikdy neprošli. Určitě ty uličky znáte, ale vlastně nevíte, co všechno skrývají, jak jsou pěkné. To je určitě další rozměr této hry,“ míní Martin Vérteši.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Stejně starý, jako by byli hoši z Rychlých šípů dnes, je pan Lumír Tománek. „Když jsme byli mladí, tak jsme to četli a vykládali si, co ten, co tamten, co zase udělali. A přešli jsme období junáka a pionýra,“ uvádí pan Tománek. Dnešní třináctiletí zažívají dobrodružství spíše na internetu než v lesích nebo ulicích. „Rozdíl by byl asi v tom, že dneska by se na schůzku domlouvali přes mobil nebo přes facebook. Kroniku by si možná vedli jako webovou stránku, ale obsah by byl pořád stejný,“ myslí si Martin Vérteši.

Fanoušků Rychlých šípů je stále dost i mezi nejmladší generací. Jejich kluby fungují podobně jako ve slavném komiksu a sdružují na pět set kluků a dívek.

Vydáno pod