Ostravsko se opět může nadechnout, lépe bude i díky stovkám tisíc stromů

Ostrava - V části Moravskoslezského kraje byla dnes ráno odvolána smogová situace, kterou tam Český hydrometeorologický ústav vyhlásil v neděli večer. Kvůli zvýšeným koncentracím polétavého prachu v ovzduší platila smogová situace na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku s výjimkou Třince a okolí. Ovzduší v regionu se už ale výrazně zlepšilo. A zlepšovat by se mělo i nadále, pomoci by tomu mohl třeba projekt ostravské radnice, která ve městě plánuje vysadit stovky tisíc stromů a keřů. Ty mají nejen oddělit obytné zóny od těch průmyslových, ale také pomoci zachytávat prach, který je jednou z hlavních příčin smogové situace na Ostravsku.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se dnes ráno v kraji pohybovaly v rozmezí od 28 do 78 mikrogramů na metr krychlový s nejvyšší hodnotou na stanici v Ostravě-Zábřehu. Imisní limit stále ale zůstal překročen na většině měřicích stanic. „Dnes nečekáme významnější změnu celkové imisní situace. Hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou s velkou pravděpodobností pohybovat kolem hodnoty imisního limitu,“ uvedli meteorologové. Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin jsou podlimitní.

Stovky tisíc stromů pomohou Ostravě lapat prach

114 000 stromů a 230 000 keřů přibyde v Ostravě do příštího května. Jejich úkolem bude lapat prach ze vzduchu, který město trápí každou zimu. Výsadba, která začala na počátku října, by měla ze dvou třetin hotová ještě letos a celkem přijde na 130 milionů korun, z nichž 90% pokryjí dotace.

Pokus o rekord v sázení stromů - Květná ulice v Brně
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Stromy a keře se objeví na městských plochách na zhruba 150 různých místech, hlavně tam, kde je výskyt prachu nejvyšší – u dálnice, elektrárny nebo továren. „Nová výsadba má oddělit průmyslové komplexy od obytných domů,“ vysvětlil ostravský redaktor ČT Michal Polášek.

Poté, co lípy, javory, platany a duby vyrostou do standartní velikosti, uleví lidem nejen od hluku, ale zachytí také kolem deseti až patnácti procent jemných prachových částic – tedy asi 53 tun prachu ročně. Navíc stromy přispívají i ochlazování vzduchu, nebo odstraňování ozonu. K městu Ostravě se připojuje i Moravskoslezský kraj, který sází stromy podél silnic druhé a třetí třídy.

Smog trápí Ostravsko každou zimu

Smogovou situaci vyhlašuje Český hydrometeorologický ústav v případě, kdy po dva dny nepřetržitě průměrné hodinové koncentrace polétavého prachu za posledních 24 hodin překračují dvojnásobek imisního mikrogramu, který je 50 mikrogramů.

První smogovou situaci nové topné sezony vyhlásili meteorologové v části Moravskoslezského kraje v neděli večer a platila pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko, nikoli ale v Třinci a okolí.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji je dlouho nejhorší v zemi i v Evropě. Špatné rozptylové podmínky jsou v regionu na podzim a hlavně v zimě. Za znečištění ovzduší může místní průmysl, doprava i kotle v rodinných domech, nezanedbatelný vliv mají podle odborníků škodliviny přicházející ze sousedního Polska.