Vyškov chce automaty regulovat, Blansko všechny zakázalo

Vyškov – Vyškov se připojil k řadě měst a obcí, které se rozhodly regulovat hazard. Zastupitelé se na pondělním zastupitelstvu shodli, že počet hracích přístrojů a videoloterijních terminálů chtějí regulovat postupně. Naopak Blansko od 1. listopadu veškerý hazard na svém území zakázalo.

Ve Vyškově je v současné době 60 výherních hracích přístrojů a 199 videoloterijních terminálů. „Podle výsledků analýzy, kterou jsme si nechali zpracovat, je tento aktuální počet hazardních přístrojů a herních prostředí v našem městě nadprůměrný,“ upozornil starosta města Karel Goldemund (ČSSD).

Vedení města se proto rozhodlo proti hazardu zasáhnout. Radní zastupitelstvu předložili návrh, který počítá se systematickou regulací hazardu. „Rada města i já jako předkladatel jsme zastupitelům doporučili ke schválení právě variantu systematické regulace, protože se domníváme, že úplná prohibice tyto celospolečenské problémy nevyřeší,“ vysvětlil první místostarosta města Karel Jurka (ODS).

Iniciativy, které na internetu mapují hazard

Mapy hazardu

Mapa vyhlášek regulujících hazard (údaje platné k únoru 2012)

Zastupitelé s návrhem souhlasili a posvětili tak vznik pracovní skupiny. „Tato skupina by měla připravit návrh opatření a vyhlášky, ve které určíme konkrétní místa, kde lze či nelze provozovat hazard,“ nastínil starosta. Z výloh heren by také měly zmizet poutavé reklamy a každá by měla být do budoucna vybavena kamerovým systémem.

Vyškov přitom ještě vloni plánoval úplný zákaz hazardu ve městě. Od toho město nakonec upustilo – svoji roli hrály i příjmy z této oblasti. Vloni město získalo z hazardu bezmála 14 milionů korun, letos by to mohlo být dokonce o šest milionů víc.

Blansko vyhlásilo nulovou toleranci

Naopak v Blansku hazard od 1. listopadu zakázali zastupitelé úplně. Herny ale zatím ve městě zůstávají. „Evidujeme asi 129 výherních zařízení, které povoluje ministerstvo financí. To musí všechna tato zařízení správním nařízením zrušit, ale bude nějakou dobu trvat, než to proběhne. Nová zařízení ale už povolovat nebude,“ vysvětlil vedoucí kanceláře tajemníka blanenské radnice Jiří Kučera.

Hráčská vášeň po česku

Zájem o automaty, hry a sázky v Česku neklesá - vloni za ně lidé utratili přes 135 miliard korun, tedy o sedm procent více než v roce 2011. Zpět na výhrách se jim vrátilo necelých 80 procent. Statisticky největší šance na výhru je u automatů. Ze vsazené desetikoruny se loni lidem průměrně vrátilo zpět více než osm korun.

Zastupitelstvo ale nebylo jednotné, odpůrci úplného zákazu argumentovali především tím, že město ročně přijde o několik milionů korun. Každý den totiž provozovatelé městu platí za jeden automat 55 korun, ročně to znamená 20 tisíc a k tomu ještě 20 procent výdělků. Blansko tak ročně přijde o 10 milionů korun.

„Je amorální zavírat oči před původem takto nabytých peněz, hazard je stejně nebezpečný jako drogy nebo prostituce. Lidé, kteří se nemohou vymanit ze závislosti, končí na dně lidské společnosti a společně s nimi i celé jejich rodiny,“ řekl starosta Blanska Lubomír Toufar (ČSSD). Starosta navíc v otevřeném dopise vyzval starosty dalších měst a obcí, aby se k zákazu loterií na svém území také připojily.

Hazard tématem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)

Obecně počet hracích automatů ve městech klesá. Například v Židlochovicích je v platnosti už od roku 2012 vyhláška, která plošně zakazuje provoz výherních zařízení. V současné době jich tam je v provozu 18, tedy o tři čtvrtiny míň než před rokem. Ve Znojmě platí od listopadu nařízení zakazující instalovat nové automaty. Ve srovnání s předcházejícím rokem jich je skoro o 70 méně.

Židlochovičtí chtějí vytlačit hazard
Zdroj: ČT24/ČT Brno

V Břeclavi platí vyhláška, podle které by město mělo být do 1. ledna 2015 zcela bez automatů. Teď jich je ve městě 260, tedy o 40 míň než loni. Naproti tomu v Hodoníně v současné době neplatí žádná vyhláška omezující počet výherních zařízení.

Naše podnikání je závislé na vůli zastupitelů, říkají provozovatelé heren

Nález Ústavního soudu, který obcím umožnil regulaci počtu výherních přístrojů i videoloterijních terminálů na svém území, se výrazně dotkl provozovatelů heren a kasin. O výši ztrát mluvit nechtějí. „Regulace se týká kasin i heren, záleží to město od města. Snažíme se jít cestou kompromisů, snažíme se s městy a obcemi dohodnout určitá pravidla – třeba to, že omezíme svítivou reklamu,“ řekl ředitel společenosti Paradise Casino Admiral Petr Kraváček.

„Naše podnikání je jako jedno z mála v České republice závislé na rozhodnutích komunálních politiků. Kdykoliv se může stát, že jedno zastupitelstvo vyhlášku přijme, to následující ji zase změní. Tomu se přizpůsobit nelze,“ popsal problémy právník Martin Dubčák z holdingu EDP, který se zabývá výrobou herních přístrojů i provozováním sítě heren a kasin.

Ředitel vývoje EDP Jan Zelko o výrobě v Komořanech (zdroj: ČT24)

Na výrobě hracích přístrojů ale holding EDP neprodělává. Většina přístrojů totiž míří do zahraničí. „V současné době vyrábíme okolo šesti tisíc přístrojů měsíčně. Exportujeme do celého světa, do Evropy i do zámoří,“ uvedl ředitel vývoje z EDP Jan Zelko. Ve dvou závodech v Komořanech na Vyškovsku pracuje zhruba 1 200 lidí, firma je tam největším zaměstnavatelem v širokém okolí.