Investice v areálu Opavie – 2 miliardy a sušenek bude třikrát víc

Opava – Výrobce sušenek Mondelez plánuje postavit v Opavě novou výrobní halu za více než 2 miliardy korun. V areálu Opavie vznikne minimálně 200 nových pracovních míst. Ze současných 12 linek závodu vyjedou denně 2 miliony balení sušenek, po otevření nového závodu to bude třikrát tolik.

V Česku sušenky dávají práci téměř 2 tisícům lidí. A další pracovní místa přibudou. A to v regionu, kde je téměř 85 tisíc nezaměstnaných. V Opavě vznikne v areálu, kterému místní neřeknou jinak než Fidor, nová výrobní hala. Bude dlouhá 380 metrů, uvnitř bude pět pracovních linek. 

Potravinářská společnost Mondelez hledala místo pro novou halu na více místech. „Prošli jsme si nabídky z celé Evropy. Od východu na západ,“ uvedl ředitel. Nakonec ale uspěla Opava, kterou má firma za nejefektivnější výrobnu v Evropě. Důležitým faktorem byla podle představitelů firmy i kvalifikovaná pracovní síla.    

V nových prostorách získá práci nejméně dalších 200 lidí. „Na nových linkách začneme vyrábět v roce 2015,“ uvedl výkonný ředitel společnosti pro Česko a Slovensko Peter Mueller. 

A místní úřad práce čeká, že by nový závod mohl pomoci i těm, kteří jsou bez práce delší dobu. „Mohla by být práce i pro lidi, kteří nejsou příliš kvalifikovaní a bude jim stačit zaučení. Tato místa tu v registru skutečně nemáme,“ říká zástupkyně ředitelky ÚP Opava.

Přijímat na nové pozice začne firma na konci příštího roku. Uplatnění tu najdou třeba nástrojaři, údržbáři, zámečníci nebo elektromechanici. A příležitost je to i pro dodavatele - cukr i mouku bude závod nakupovat v Česku.  

Město projekt dlouhodobě podporuje. Pro případný další rozvoj firmy je připraveno poskytnout své pozemky. Podporu slíbil i Moravskoslezský kraj. Zavázal se, že zlepší dopravní dostupnost areálu.

Opavia-LU vznikla v roce 1999, kdy se rozdělila a.s. Čokoládovny na dvě nástupnické organizace - Danone Čokoládovny, dnes Opavia-LU, a Nestlé Čokoládovny. Historie společnosti sahá do roku 1840, kdy byla v Opavě založena firma Theodor Fiedor. 

Společnost Mondelez International je bývalou divizí sušenek, cukrovinek a pochutin firmy Kraft Food. Loňské tržby firmy činily 35 miliard USD. Mondelez působí ve 165 zemích a je největším světovým výrobcem čokolád, sušenek, žvýkaček, kávy a nápojů v prášku. Mezi její značky patří Cadbury, Cardbury Dairy Milk, Milka, Jacobs, Lu, Nabisco, Oreo, Tang či Trident.

Vydáno pod