Činoherní předhlídka Ost-ra-var dá letos prostor i amatérům

Ostrava - Festival profesionálních činoherních divadel Ostr-ra-var začne příští týden v Ostravě. Soubory na něm představí své nové inscenace. Na přehlídku, která bude v Ostravě po sedmnácté, jezdí divadelníci, studenti divadelních škol, kritici, pedagogové a kulturní redaktoři z celé republiky i ze Slovenska.

Ostra-ra-var pořádá činohra Národního divadla moravskoslezského, Divadlo Petra Bezruče a Komorní scéna Aréna. „Na vlastní přání se letos festivalu nezúčastní Divadlo loutek. Zato jsme rozšířili nabídku hostujících představení. Tradiční Bílé divadlo doplní produkce z Cooltouru a ze Staré Arény,“ uvedl Marek Pivovar, dramaturg činohry Národního divadla moravskoslezského a také organizátor přehlídky. Zdůraznil, že diváci uvidí kolekci zcela nových inscenací.

Národní divadlo moravskoslezské se představí šesti inscenacemi - Shakespearovým Snem noci svatojánské, dramatem Smrtihlav, komediemi Pozvání na zámek a Slož mě něžně, příběhem lásky Tristana a Isoldy a slavnou Baladou pro banditu.

Seminář Ost-ra-varu v roce 2012
Zdroj: ČTO/Radovan Šťastný

„Také Divadlo Petra Bezruče zahraje na přehlídce Williama Shakespeara - jeho Krále Leara. Dalším titulem je Pěna dní Borise Viana a komedie Můj romantický příběh,“ uvedla mluvčí Národního divadla moravskoslezského Marcela Levíčková.

Komorní scéna Aréna letos přihlásila čtyři inscenace - Hráče, Dezertéra z Volšan, Ženy a panenky a Ruskou zavařeninu.

Důležitou součástí festivalu jsou rozborové semináře, na kterých o jednotlivých představeních hovoří renomovaní kritici, pedagogové i studenti. Festival začne ve středu 27. listopadu a končí 1. prosince.