Lidé s dýchacími potížemi si mohli nechat vyšetřit plíce

Ostrava – Chronická obstrukční plicní nemoc je v plicních ambulancích nejčastější diagnóza. I proto je to této nemoci věnován světový den, který připadá na dnešek. Lidé s dýchacími potížemi si mohli v mnoha ordinacích nechat bezplatně provést spirometrické vyšetření, které nemoc bezpečně odhalí.

Spirometrické vyšetření není bolestivé. Pro pacienty s akutními dýchacími problémy může být jen mírně nepříjemné. Lidé, které například dlouhodobě trápí silný kašel, proto přivítali možnost nechat se preventivně vyšetřit.

S diagnózou chronická obstrukční plicní nemoc už deset let bojuje i paní Anna Kozáková, která přiznává, že byla v mládí silná kuřačka. Teď nevychází z domu, protože musí být stále napojená na kyslík. „Připravují mě na transplantaci plic, ale pravděpodobně jenom poloviny, protože moje srdce už by více nezvládlo,“ uvádí paní Kozáková. „Chronická obstrukční plicní nemoc je dlouhodobý zánět průdušek, který se projevuje kašlem, vykašláváním a zúžením průdušek. Z osmdesáti procent se na něm podílí kouření, z nějakého jiného důvodu to může být i prostředí,“ vysvětluje lékařka Patrice Popelková.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Chronickou obstrukční plicní nemoc má podle statistiků v České republice 800 tisíc lidí, v Olomouckém kraji trpí tuto diagnózou 11,5 tisíce lidí, v Moravskoslezském je jich více než 24 tisíc. Právě v tomto smogovém období chodí do plicních ordinací nejvíce pacientů. „Jsou to obvykle kuřáci, potíže přisuzují kouření, a až teprve při spirometrii zjistíme, že jde skutečně o chronickou obstrukční plicní nemoc,“ uvádí plicní lékařka Jana Kociánová.

Lidé, které trápí dýchací problémy a nestihli navštívit ambulance dnes, budou mít šanci ještě o víkendu. Plicní specialisté budou provádět spirometrická vyšetření v největším nákupním centru na Moravě.