Hašek: Ve které z funkcí zůstanu, se rozhodnu po jmenování vlády

Brno - Jihomoravští občanští demokraté dnes vyzvali Michala Haška, aby si vybral, zda chce dál zastávat post hejtmana, nebo bude plně pracovat ve sněmovně. Dnes se poprvé od podzimních voleb sešlo krajské zastupitelstvo, kde opoziční ODS upozornila, že po tzv. lánské aféře nemusí Jihomoravané svému hejtmanovi dál důvěřovat. Hašek odpověděl, že rozhodnutí, kterou z funkci opustí, zveřejní až po jmenování vlády.

Předsedovi jihomoravských občanských demokratů Jiřímu Kadrnkovi vadí, že Michal Hašek (ČSSD) ohledně lánské schůzky opakovaně lhal. Navrhoval proto nejprve zpochybnit jeho důvěryhodnost hlasováním.

Sám Kadrnka ale není členem jihomoravského zastupitelstva a předseda zastupitelského klubu ODS Jiří Crha byl smířlivější. Místo hlasování o důvěře vyzval Michala Haška, aby se v dohledné době jedné z funkcí vzdal. „V politické diskuzi jsem vystoupil a vyzval jsem pana hejtmana, aby se co nejdříve rozhodl, kterou z funkcí bude vykonávat. Jsme přesvědčeni, že se nevěnuje kraji,“ vysvětlil Crha.

Jihomoravské krajské zastupitelstvo tvoří celkem pět politických stran, většinu drží sociální demokraté. Spolu s nimi tvoří koalici také lidovci, kteří ale předem avizovali, že se do interních problémů strany ČSSD plést nebudou. Tichou podporu koalici vyjádřili i komunisté, kteří se od otázky rovněž distancovali.

Michal Hašek
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Pokud by opoziční ODS hlasování navrhla, nepomohlo by jí ani spojení s kolegy z TOP09. Stále by v zastupitelstvu nezískala potřebnou většinu hlasů.

Sám Michal Hašek už před časem uvedl, že se v souladu s pravidly sociální demokracie rozhodne, kterou funkci si v budoucnu ponechá. Počká ale na ustavení vlády. Hašek, který je nejen krajským hejtmanem, ale i poslancem, má půlroční lhůtu k tomu, aby jednu z funkcí opustil. Podle jeho slov ale celou časovou rezervu nevyčerpá.

Svým oponentům vzkázal, že ze své pozice aktuálně neustoupí, a to ani přes nesouhlas opozičních občanských demokratů. „Za chyby, kterých jsem se dopustil nikoliv v souvislosti s Jihomoravským krajem, jsem už zaplatil,“ uzavřel diskuzi Hašek.