Noc venku v Brně strávilo 25 odvážlivců

Brno/Břeclav - Pouze s několika vrstvami oblečení, spacákem a karimatkou strávilo noc pod širým nebem v Brně zhruba 25 odvážlivců. Na jednu noc si vyzkoušeli, jak se žije lidem bez domova. Do celostátní akce Noc venku se zapojilo osm českých a jedno slovenské město.

Jedna noc pod hvězdami jako symbolické vyjádření solidarity s lidmi bez přístřeší. K sociálnímu projektu Noc venku, který se objevil poprvé loni v Ostravě, se letos připojila další města. Na jihu Moravy lidé nocovali pod spacákem v Brně a Břeclavi.

Ke kostelu sv. Jakuba v Brně přišel v 18 hodin i redaktor České televize Filip Zdražil. I on se rozhodl vyzkoušet si roli bezdomovce. „Diváky prosím, aby omluvili moje vaky pod očima, ale příliš jsem se nevyspal stejně jako ostatní účastníci, s nimiž jsem mluvil,“ zahájil ranní vstup do Studia 6 na ČT24 redaktor Filip Zdražil.

Vstup Filipa Zdražila o noci, kterou strávil venku (zdroj: ČT24)

I když se na noční dobrodružství vybavil dostatkem teplého oblečení a spacákem, krize stejně přišla. „Krize nebyla krátká, ale mezi druhou a třetí hodinou ráno se mi spustila rýma a rozbolela mě hlava, což mě provází až doteď. Navíc mě rušila projíždějící auta a chodci, kteří se kolem nás trousili,“ popsal Filip Zdražil. To už rtuť teploměru klesla na 4 stupně Celsia.

Kde všude si lidé hráli na bezdomovce?

Do akce se letos mimo Brno a Břeclav zapojila také Praha, Ostrava, Opava, Chomutov, Olomouc, Trutnov i slovenská Bratislava.

Až do ranních hodin vydrželo u kostela sv. Jakuba dalších 25 odvážlivců. Byli mezi nimi i pracovníci charity, kteří nocování venku pojali jako školení, aby lépe pochopili život na ulici. Po šesté hodině ráno všichni dostali odznáček na památku.

NO COMMENT: Noc venku u kostela sv. Jakuba v Brně (zdroj: ČT24)

„Musím říct jako charitní pracovník a zároveň jako někdo, kdo zná osudy lidí bez domova důvěrně, že naše nocování patří spíše k velmi luxusním bezdomoveckým podmínkám. Měli jsme stan, karimatky, spacáky, mnoho lidí bez domova by to pokládalo za výborné podmínky v porovnání s tím, že někdy spí na lavičce a bez střechy nad hlavou bez jakéhokoliv svršku,“ řekla mluvčí brněnské Diecézní charity Diana Tuyet-Lan Kosinová.

Noc venku, Ostrava 2012
Zdroj: ČT24/Tým Noci venku

Noc venku pomáhala zorganizovat brněnská a břeclavská charita, která doufala, že díky sbírce potravin coby vstupného získá například konzervy, těstoviny, instantní jídla nebo paštiky. Břeclavští se domluvili, že zájemci o nocleh pod širým nebem musí donést podobnou „výslužku“ v ceně alespoň padesáti korun. Brněnská charita si žádnou částku jako zápisné nestanovila. Přijímá ale také drogeristické zboží, jako například mýdlo, zubní pasy, hřebeny či kartáčky na zuby.

Jaký byl první ročník?

Venku loni v Ostravě přespalo 40 lidí, celou akcí prošlo zhruba 400 lidí. Organizátoři následně získali 2. místo v soutěži SozialMarie, organizované rakouskou nadací Unruhe (Neklid). Zástupci odborné poroty svou volbu odůvodnili takto: „Iniciativě se podařilo uspořádat noční událost, která oživila město a zároveň propojila jednotlivé aktéry z univerzity, neziskových organizací, lidi bez domova i veřejnost. Stále spíše okrajové téma se podařilo veřejně prezentovat velmi výrazně a kreativně, tak aby veřejnost dále nemohla jednoduše tento fenomén ignorovat.“