Policie dopadla muže, který na internetu nelegálně zveřejňoval filmy a hudbu

Adamov (Blanensko) – Sedmatřicetiletého muže z Adamova na Blanensku v uplynulých dnech obvinili policisté z porušování autorského zákona. Muž na internetu celkem ve 380 případech nabídl lidem ke stažení filmy a hudbu. Držitelům autorských práv tak vznikla škoda 28 milionů korun.

Obviněný muž na internetu pod přezdívkou Icathan zveřejňoval odkazy, na nichž si každý mohl stáhnout filmová nebo hudební díla. „Muž ale neměl zaplacené poplatky a nesplnil ani další náležitosti vyplývající z autorského zákona. Snímky byly buď starší a kopíroval je pomocí DVD přehrávače, které pak umisťoval na internet. Případně stahoval premiéry z dalších internetových zdrojů,“ popsal kriminalista Zdeněk Grénar.

Tip na muže z Adamova dala policii Česká protipirátská unie. „Muž podle všeho působil sám, jeho činnost je zdokumentovaná od roku 2011. Celkem jde o 380 případů porušení autorského zákona,“ řekl Grenár s tím, že muž na zveřejňování filmů nijak nevydělával.

Primář psychologie Jiří Brančík

„Z pohledu psychologie to není nic zvláštního. Myslím si, že tento člověk žije v přesvědčení, že ostatní lidé mají právo to vidět bez toho, aby platili. Je to druh seberealizace, ale také to může být forma protestu nebo se tím ten člověk cítí důležitější. Jestli počítá s postihem, pokud se chová protiprávně, tak je to na jeho zodpovědnosti.“

Škoda se odhaduje na 28 milionů korun. „Výše škody byla stanovena na základě prodejní ceny nosiče s filmem nebo jinou nahrávkou a počtu nahrání a stažení každého díla,“ vysvětlila mluvčí blanenské policie Iva Šebková. Muž se přiznal, vzhledem k rozsahu škody mu hrozí až osm let vězení.